25.10.2012

Salama vaihdettu! YongNuo YN560-II

Nyt sitten on uusi salama. Vaikka vapaa-aikaa ei ole paljon ollut käydä kuvailemassa, niin tänään oli kuitenkin sen verran aikaa, että sain sen uuden salaman hankittua, joka on ollut pidempää jo ostoslistalla.

Eli otsikon mukainen Youngnuo Speedlite YN-560 II-versio. Otin ostoreissulle matkaan myös Hähnelin radiolaukaisimet sen takia, että jos sattuu taas tulemaan samanlaisia ongelmia mitä aikaisemman Nissin salaman kanssa. Pääsin siis nyt paikanpäällä ennen ostoa kokeilemaan, jotta varmasti toimii. Vaihtaminen on aina niin työlästä touhua.

Tekniset tiedot salamoista

Nikon SB-600

  • Ohjeluku : 40 (105 mm ISO 100)
  • Paino 300g
  • Latautumisaika max : 3.5s
  • Valaisukulma: 24-85mm(automaattinen)
  • Optinen orjakenno
  • Äänimerkki(2 erilaista)
  • Tuettu valotussäätö: I-TTL, D-TTL, TTL
  • Tehonsäätö: 1/1-1/64


YoungNuo YN560-II


  • Ohjeluku: 58 (105 mm ISO 100)
  • Paino 350g
  • Latautusmisaika: 3 s
  • Moottoroitu zoom, 24-105 mm(ei automaattia)
  • Optinen orjakenno
  • PC-sync-liitäntä radiolaukaisimia varten
  • Äänimerkki
  • Tehonsäätö: 1/1 - 1/128

Ja mainittakoon vielä noista ominaisuuksista se, että ohjeluku määrittelee salaman tehokkuuden. Numerot eivät varmaan kaikille ole tuttuja, mutta sanottakoon, että Nikonin salama on pelkkä "pikkutuikku" verrattuna YoungNuo -salamaan. 



Ensivaikutelma on erittäin hyvä! Salama on hintaansa nähden huippuluokkaa ja voittaa SB-600 salaman mennen tullen ja palatessa. Vaihtoehtona oli siis ottaa, joko tämä II -versio tai ensimmäinen versio. Valitsin tietysti II-version, joka on uudempi ja tästä löytyy vielä selkeä näyttö. Aikaisemmasta mallista ei löytynyt näyttöä ja takaosa oli muutenkin aika halvan näköinen. Jos joku kysyy hintaeroa niin voin sanoa, että se oli VAIN n.5e, eli naurettavan pieni. Sillä viidellä eurolla kuitenkin saat loistavan näytön ja taisi olla vielä jotakin mukavia lisäominaisuuksia kun nopeasti vertasin myyntipakkauksia.



Sitten hieman vertailukuvaa salamoista. Eli vanha kunnon Nikon SB-600, joka maksoi ja maksaa edelleen n. 100e enemmän mitä YoungNuo:n salama. Teholtaan YoungNuo tosiaan on paljon parempi, latausajat nopeampia, mutta se mitä salamasta ei löydy on mm. TTL(automaatti) ja zoomauksen tunnistus eli ei reagoi kameran kanssa ja täytyy käyttää manuaalisesti.

Näyttö on mukavan kokoinen, selkeämpi ja katselukulma on parempi mitä Nikonissa. Äänimerkki on todella kova, joten sitä en taida pitääkkään päällä. Nikonissa on kaksi erilaista äänimerkki(jos patterit lopussa, eikä valota täydellä teholla ja sitten etänä laukaistava peruspiippaus).

Painikkeet ovat myös paremmat, koska Nikonissa tiettyihin säätöihin joutuu painamaan yhdistelmiä eli aika vaivalloista.


Kokoero on myös aika suuri. Vasemmalla siis YoungNuo joka näyttää ammattimaisemmalta ja oikealla Nikon.


Tästä kuvasta voikin päätellä kummassa on parempi välähdysteho. Nikoniin tosin jo kertynyt jotain palanutta linssin taakse, mutta en usko hirveästi haittaavan.

Myös salaman zoomi on YoungNuo:ssa 24mm-105mm asti kun taas Nikonissa 14mm-85mm. Erikoisena ominaisuutena uutukaisessa 1/125 salamateho ja sarjasalama mahdollisuus, jonka käyttötarkoitusta en oikeastaan tiedä. Eli määritellään välähdysten määrä ja Hz eli hertzit, millä tahilla salama välähtelee. En ainakaan saanut kamerassa kiinni olessa toimimaan, mutta pilot/test napilla toimi, joten tietävät voisivat valaista minua tämän Multi sarjasalaman tarkoituksesta.


Lopuksi vielä monesti blogissa mainitut Hähnelin radiolaukaisimet. Sellainen lähti myös matkaan, jotta toistakin salamaa pääsee ohjailemaan. Mainittakoon vielä, että YoungNuo salama reagoi orjana Nikonin langattoman salamajärjestelmän kanssa(Pop-Up salamalla laukaisu etänä). 

Reunoilla siis on salamaan kiinnitettävät vastaannottimet ja keskellä lähetin, joka tulee kameraan kiinni. Vaihtoehtoisesti ton isomman kapulan voi johdolla yhdistää kameran GPS-liittimeen+salamakenkään, jolloin lähettimen painikkeella voi kameran laukaista etänä.


PS. Taitaa olla mun linssi rikki, koska vasenpuoli kuvasta suttaantuu, kyseessä ei ole syväterävyysongelma tai kuvakulma.

Lähikuvaa

 Ja lähettimen voi myös laittaa 4 sek viiveellä laukaistavaksi. Pahemmin tota ominaisuutta ei tule käytettyä.

Vastaannottimessa on siis OFF/I/II asetukset. I-asennossa kytketään johdolla kameraan, jolloin voi kameran laukaista etänä ja II-asento on tarkoitettu salamaohjaukseen.



Lopuksi vielä yksi testikuva, joka ei liity salaman paremmuuteen/tehoon millään lailla vaan halusin kokeilla miten valottaminen alkaa luonnistumaan kahdella salamalla ja millaisia vaihtoehtoisia valaistuksia saa käytettäväksi. Idea tuli hetken mielijohteesta :-)


Toinen salama ammuttu yläviistosta sateenvarjon lävitse ja toinen salama nallen korkeudelta suoraan jalkoista päin.

12 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hups nyt kun luin tarkemmin niin eihän tuo automatiikka toimi. No kiitos kuitenkin tästä postauksesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh kyllä, Ihan manuaalisti vedetään. Strobisteluunhan tuo on aika unelma, koska siinä mennää muutenki manuaalisesti kaikinpuolin

      Poista
  3. Olen käyttänyt samaa merkkiä olevia salamoita kahtakin erilaista ja kokemukset ovat olleet erittäin hyvät. Kuten sanottu, tuo automatiikan puute on ainoa miinus. Saa joskus laukoa aika monta kertaa ennenkuin saa säädöt kohdalleen.:)

    Jollain kaverilla muistelen nähneeni joskus vanhan, ihan perusmallia tämän merkkisen jossa tuo automatiikka oli. Nykyisin nuo taitaa olla manuaalisia kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kyllä ovat! No jos hintaa tulisi enemmänkin automatiikan johdosta niin jättäisin ostamatta. Salamakuvaaminen hoituu muutenkin manuaalisesti säädellen salamoita niin eipä siitä automatiikasta olis apua kun eivät taida vielä ymmärtää jos on satikka salaman edessä yms. :)

      Sen verran vähän on salama kiinni kamerassa, että voisi melkein kaikki vaihtaa tollasiin.

      Poista
  4. Tarkistaisin ennen sen suurempia sanoja vähän faktoja. Speedlights.net testien mukaan YN560 vertailukelpoinen teho (GN) on 34 vs. SB600 32. "Mennen tullen ja vielä palatessa", no joo. Jos SB600 valaisee jollain kameran asetuksilla vaikka softboxia käytettäessä 4 metrin päähän niin YN tuottaa saman valon jopa 25 senttiä kauemmas. Ne toiminnot mitkä 600:ssa on hankalasti piilossa parin napin yhtäaikaisen painalluksen takana niin niitä ei vertailukohteessa ole. Sarjasalamaa ei tosin ole, joko olet sille keksinyt käyttöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samana päivänä salaman saatua tein päivityksen, joten tarkemmin en ole vielä kerennyt perehtyä. Ehkäpä puhutaan nyt enemmän ensituntumasta kuin vakavasta vertailusta.

      Tehon testasin käytännössä ja siihen voisinkin mainita, että SB-600 on ollut useamman vuoden käytössä ja salaman etupinnan linssimuovi on ottanut lämpöä myös. Tästä johtuen veikkaan salaman tehon kadonneen kuin tuhka tuuleen ja varjon läpi ammuttaessa YN tuottaa saman valoisuuden esimerkiksi 1/8 kun taas SB-600 joudutaan lisäämää tehoa 1/2 - 1/4.

      Vielä mainitsen, että ympäripyöreä arvostelu/ensituntuma laitteeseen, joten osa on unohtunut mainita.

      Sarjasalamalle en ole edelleenkään keksinyt käyttöä, mutta luultavasti tarpeellinen jollekkin(?)

      Nikon SB-600 myös onnistuu sarjasalaman käyttö kun salama on rungossa kiinni, mutta itse salamasta ei tätä voi laittaa käyttöön.

      Kiitoksia kommentoinnista! Hyvä kun joku kiinnittää sellaisiin seikkoihin huomiota, joita ei välttämättä itse huomaa tai on unohtanut mainita.

      Poista
  5. Kiitos näistä alkutiedoista.Hommasin samallaisen ja ensikokeilun jälkeen
    toimii.Olet varmaan jo saanut enemmän kokemuksia laitteesta,ja se "asetuksista"Voisitko tänne niitä päivittää,ei minun tarvitsisi kaikkia opetella
    "kantapään"kautta ;) Kiitos etukäteen

    VastaaPoista
  6. Juu minäpä voisin päivitellä vähän laitteesta enemmän asiaa tänne kun nyt ollut kuvailut vähempänä niin jatketaan sitten laitekeskustelua ;)

    VastaaPoista
  7. Moikka,
    Kiitos hyvästä tekstistä. En
    Osaatko sanoa onko II-versiossa 'wake-up' toiminto, eli jos salama menee nukkumaan niin radiolähetin/vastaanotin osaa herättää sen eloon?

    VastaaPoista
  8. Moi,
    Voitko kertoa minkälaisia ongelmia sulla oli nissinin salaman etälaukaisemisen kanssa? Mulla Nissin 622 (vanha mk1), ja YongNuo 602 lähetin vastaanotin pari Canon 40D:n kaverina. Osa kuvista valottuu siten, että vaakasuuntaisesti jakautuen satunnaisesta kohtaa kuvaa, on osa kuvasta salamalla valaistunut, ja osa jää pimeämmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos suljinaika ylittää 1/320 (Nikon High Speed) niin kuviin tulee suljin esiin. Jos tätä nyt tarkoitit. Eli jotkut vastaannottimet eivät isompia suljinaikoja ota käsittelyyn ja ei toimi siis kunnolla. Kannattaa kokeilla mm. 1/125s suljinaikaa.

      Poista