26.2.2015

Laite arvosteluja osa 2 (Fitbit Flex Aktiivisuusranneke)

Sitten perehdytään urheilun - toisinsanoen FITLIFE:n maailmaan. Tämä trendituote taisi tulla suosioonsa viime vuonna 2014 ja luultavasti yksi joulun odotetuimmista lahjoista. Näitähän näyttikin tulevan kuin sieniä sateella kaupanhyllyille. mobilefun.fi/ lahjoitti testiin minulle Fitbit Flex -rannekkeen, joten tutustutaan siihen tarkemmin.

En ole henkilökohtaisesti aikaisemmin käyttänyt ranneketta, eikä ole mitään isompaa tarvetta ollut, koska kuntoilu alkoi tuossa 2015 tammikuun puolella vasta - salilla käymisen merkeissä. Omistan siis valmiiksi jo Suunnon sykemittarin, joten perehdytään tässä myös hieman vertailun vuoksi myös siihen sekä tähän aktiivirannekkeeseen, joka vaatii itsensä lisäksi myös puhelimen, joka on yhteensopiva Fitbit rannekkeen kanssa.


Ensivaikutelma
Itse laite muljautetaan kumisen rannekkeen sisältä
Laite irroitettuna

Kuvista päätellen mitään isompaa teknistä laitetta en edes odottanut. Paketissa mukana tuli 2kpl rannekkeita(pieni sekä iso). USB adapteri tai miksi sitä nyt kutsutaan, eli saadaan yhteys läppäriin / tietokoneeseen, laturi(USB) ja pieni ohjevihkonen mistä ei kauheesti apua, koska tarkemmat ohjeet on siirretty internetin puolelle. Tekniikkaa ymmärtävälle tämä ei tuota hankaluutta, mutta vähemmän tietävälle saattaa ongelmia/ihmeteltävää alkuun tulla, vaikka todellisuudessa laitetta on melko yksinkertainen käyttää kunhan parit jipot ymmärtää. Ja kun ne ohjeet sieltä netistä saadaan auki niin eiköhän sillä päästä alkuun.

Ranneke istui käteen mukavasti, toki reunat ois voinut muotoilla pyöreämmin. Ranneke oli heti käyttövalmis, mutta latasin akun täyteen, jotta saan testattua myös akun kestoa. Näyttöä rannekkeessa ei ole, joten kommunikointi laitteen kanssa toimii pääsääntöisesti tulkitsemalla rannekkeessa näkyviä valoja tai sitten puhelimen / laitteen kanssa joka on synkronoitu rannekkeen kanssa. Vaikka "näyttö" puuttuukin ei sitä aktiivisuusranneke tarvitse, ellei halua eriksee pitää kellona. Kello/näyttö tuo vain rannekkeeseen lisää kokoa ja kun ranneketta on tarkoitus pitää lähes kokoajan niin mielellään erottelen kellon ja rannekkeen erikseen. Rannekkeessa ei ole ollenkaan nappeja eli "kommunikointi" tapahtuu näpäyttämällä ranneketta nopeasti 4-5 kertaa, jolloin ranneke vaihtaa moodia ja vaihtoehtoisesti puhelimella sovelluksen kautta säätämällä.

USB-Laturissa
Materiaali on kumista, eikä lehtiartikkelien mukaan ainakaan itsellä kyseisestä Fitbit rannekkeesta mitään ihottumaa tullut. Itse tekninenlaite on kumisen rannekkeen sisällä joka lähtee ns. "muljauttamalla" sieltä, jonka jälkeen laite voidaan laittaa latautumaan ja tarvittaessa kuminen ranneke osa putsailla, koska väliin pääsee helposti likaa.

Testissä

Yli kahden viikon käytön jälkeen ranneke on toiminut niinkuin pitänytkin ja itse laitteen ominaisuuksista olen tyytyväinen. Erityismaininta herätyskellosta - ranneke alkaa tärisemään hillitysti eikä erillistä äänellistä herätystä tarvitse. Herätys säädetään Fitbit ohjelmiston kautta, joka on tietysti pikkusen vaivalloista.

Ranneke mittaa askelia ja ihan hyvin näytti toimivan, vaikka olen kuullut et haamuaskelia tahtovat kaikki rannekkeet ottavan. Ehkä se kuuluu asiaa kun kuitenkin ranneke on kädessä ja käden liike saattaa heittää 100-500 askelta yli per päivä. Ohjelmiston oletuksena pitäisi päivittäin kävellä 10 0000 askelta, joka ei itselläni tullut täyteen, mutta 8000-9000 pintaan työpäivänä milloin sain enemmän liikuskella.

Myös jos liikut erittäin aktiivisesti: Juosten, soutaen yms yms niin ranneke mittaa kauanko olet tehnyt tätä. Ja oletuksena ohjelmasta löytyy 30min aktiivista urheilua/liikuntaa. Tätä en saanut täytettyä oikeen. Saliurheilussa 0min. Eli ei ota huomioon muita lajeja.

Ranneke kesti testijakson ajan hyvin vettä ja olikin huoletta suihkussa matkassa. Ikävästi jää vettä rannekkeen ja laitteen väliin, mutta kyllä se sieltä ajan kanssa haihtuu. Välillä tuntui että piti ranneke erikseen putsailla saippualla, koska materiaali vaikutti bakteereja keräävältä.

Mielenkiintoisimmaksi ominaisuudeksi laskisin suoraan unenseurannan, jossa ranneke näpäytetään "uni moodiin", jonka jälkeen ranneke seuraa yönaikaisia valveillaoloa sekä unta yleensäkkin. Tämä perustuu siihen kuinka levottomasti nukut eli toisinsanoen heilutat kättä yön aikana. Mutta mielestäni jollain tapaa toimii ja mielenkiintoista seurata pidempää aikaväliä.

Sykemittari vs aktiiviranneke

Henkilökohtaisesti sykemittarista pystyn seuraamaan urheilusuorituksia / rasitusta paremmin kuin aktiivirannekkeesta. Ranneketta suosittelen enemmän ihmiselle, joka harrastaa kävelyä tai juoksemista ja töissä oiva apuväline, jos on esimerkiksi toimistotyössä, jossa ei paljon tule käveltyä. Ranneke seuraa päivittäistä kävelyäsi ja unta, joka osittain antaa tietoa siitä miten minäkin päivänä olet liikkunut. Kun taas sykemittari sopii paremmin useampaan erilaiseen urheilulajiin mm. salilla käydessä tärkein seuraamani asia on syke ja harjoituksen kesto. Sykemittari ei sovellu taas päivittäiseen käyttöön niin hyvin, koska usea sykemittari toimii edelleen sykevyön avulla ja päivän kuluessa tuntuu vyön käyttäminen epämukavalta.

Voisinkin suositella aktiiviranneketta ihmiselle, joka haluaa pitää kiinni päivittäisestä liikkumisesta ja sykemittaria taas niille, jotka harrastavat urheilua hieman enemmän, syke tärkeä kriteeri sekä niille jotka harrastavat sellaisia lajeja, missä aktiivirannekkeen "stepperi" on hyödytön.
Ranneke vesilasissa. Hyvin kestää vettä :-)

Plussat & Miinukset

+ Sopivan kokoinen ja tyylikäs
+ helppo käyttöinen
+ ohjelmistoa mukava käyttää
+ toimii niinkuin pitääkin
+ akku kestää yllättävän pitkään

- ohjelmistossa itselleni turhaa raportoitavaa(veden kulutus,mitä tullut syötyä yms)
- rannekkeen kastuessa vesi kerääntyy paikkoihin, josta ei kuiva kunnolla
- ei sovellu kaikkeen liikuntaan

Yhteenveto

Ranneke on ihan mukava apu ja muistuttaa hyvin tarvittavasta liikkumisesta päivittäin ja näet onko omat tavoitteesi saavutettu. Raportteja ja tuloksia on helppo seurata Fitbit sovelluksesta ja jos intoa riittää niin voit raportoida sovelluksessa syömiset ja juomiset myös ylös niin saat luultavasti enemmän irti sovelluksesta. Se sopii kaikenikäisille ja kokoisille ja voi olla avain aktiivisempaan elämään.

Aktiivirannekkeita sekä muita mobiilitarvikkeita http://www.mobilefun.fi/
1 kommentti:

  1. Kiva lukea tästä aktiivisuusranneekkesta. Itselläni on Polar Loop. Ainoa huono puoli omassani on, ettei se juttele Windows kännyköiden kanssa. Kadotin sen moneksi viikoksi kun laitoin ns. "hyvään talteen" ollessani kipeänä. Vuoden aikana tottunut, että se on aina ranteessa. No, ei saunassa kun siinä on metallia, joka voi kuumua. Itseäni ei ole innostanut liikkumaan yhtään enempää, mutta kiva nähdä minkä verran sitä liikkuu normaalisti. Kuvausreissuilla varsinkin.

    VastaaPoista