18.8.2012

Salaman korjaaminen(Nikon SB-600)

Normaalista poikkeavaa päivitystä kehiin ja sen takia, että te hyvät lukijat voitte ottaa tästä vinkkiä/opastusta tai muuta vastaavaa, koska en ainakaan netistä löytänyt vastaavaa vaan jouduin sokkona alkaa toimiin.

Taustatietoa:
Tosiaan salamani hajosi jokunen viikko sitten ja tiedostin vian vasta lähiaikoina. Salama on ollut vähän vinkuvaa mallia ja useaan kertaan on jäänyt salama "Stand-by" -tilaan, jopa yön yli. Tämä vaurioitti hieman pattereita ja piiriä. Patterikotelo ja piirilevy syöpyi/hapottui yhdestä kohtaa sen verran pahasti, että se häiritsi jo salaman toimintaa.

Vika/ongelma:
Hapottunut piirilevy, jonka takia salamaan vievät liitinjuotokset olivat kontaktissa toisiinsa.

Ja tähän alkuun ennenkuin luette alla olevat työvaiheet, vinkit tai mahdollisesti "oppaan miten korjataan". En tule vastaamaan rikkoutuneesta laitteesta, enkä myöskään kehota ketään korjaamaan salamaa omatoimisesti näiden ohjeiden mukaisesti. Salaman sisällä on myös kondensaattoreita ja voimakkaita jännitteitä, jopa sen jälkeen kun olet ottanut patterit pois salamasta.
Ja jos jostain kumman syystä haluat käyttää tätä blogitekstiä apuna korjaamiseen(jos samanlaista vikaa salamassa). Varovaisuus ennenkaikkea, sillä salamassa olevat kondensaattorit sekä muut minulle tuntemattomat komponentit saattavat varastoida virtaa, vaikka patterit olisivat poistettu.
Tarkemmin en osaa sanoa, kuinka suuri jännite salamaan jää jos on juuri käyttänyt salamaa uusilla paristoilla. 

Itse pidin salamaa ilman paristoja vuorokauden verran, ennenkuin avasin sen, jotta suurin osa jännitteestä olisi kadonnut. Kuitenkin ruuvailessa piirilevyä irti sain pientä kihelmöintia sormenpäähän pitämällä väärästä paikkaa piirilevyä kiinni.

Siis katso mihin sormesi laitat ja mielellään kannattaa pitää piirilevyjen reunoista kiinni ja varoa koskemasta komponentteihin.

Sitten kuvia projektista:

Etukoppa irti.

Takaosa. Löytyy piipperi alalaidasta sekä tarkennus apuvalot

Hieman tärähtänyt,sori. Vasemmalla salamakenkä johtoineen, sekä maadoituslevy, jota jouduin leikkaamaan kun pakkasin salaman kasaan. Johdot kannattaa irroittaa, että pääsee paremmin käsiksi muihin piirilevyihin. Jokaisella liittimellä omanlainen "pää" tai väritys, jotta ei mene liittimet sekaisin, voi huoletta irroittaa.

Pieniä ruuveja joka lähtöö. Olen aika huonomuistinen, joten laitoin ruuvit siistiin järjestykseen sen mukaan mitä olen avannut. Mustat ovat niitä, joilla on salaman ulkokuori kiinni.

Melkein koko paketti. Alhaalla on patterikotelo. Itse salamaan ei tarvitse koskea tai aukaista missään vaiheessa.

Ja tässä kuvaa, mistä vika löytyi. Piirilevy oli kiinni oikealla näkyvään patteristokoteloon ja oli jollain tapaa sen läpi päässyt syöpymään. Piirilevyn oikeassa yläkulmassa olevat juotokset menevät suoraan salamalle ja kuvassakin näkyy kuinka alarivistössä on ylimääräistä tavaraa juotosten välissä.

Puhdistin piirilevyn aluksi hankaamalla sievästi pienellä talttapäällä ja käymällä jokainen juotos erikseen läpi. Tässä kannattaa olla tarkkana sen suhteen, että mm. oikealla puolella rivissä olevissa juotoksissa kaksi vierekkäistä juotosta on yhdessä ja näin kuuluukin olla, joten älä rappaa tinaa pois. Lopuksi puhdistin vielä alkoholipitoisella liinalla levyn apuna käyttäen topsipuikkoa.
 Tarkkana saa olla myös rappaamisen suhteen, jos käytät siihen jotain metallista työkalua, koska voimakkaammalla puhdistamisella saattaa vahingoittua itse piirilevy ja kontaktit katkeaa, jolloin salama ei toimi toivotulla tavalla.

Tämä oma työskentely ei siis ole ammattimaista ja on tehty ihan maalaisjärkeä ajatellen taustalla elektroniikka-asentajan koulutus, joka on käyty vuosia sitten, joten olen saattanut unohtaa jotain tärkeitä asioita.



Ja tässä kokoamisvaihe. Ei tarvinnut edes kovin montaa ruuvia irroittaa, jotta ylempänä olevaa piiriin pääsee käsiksi.
Loppukokoamisesta ei siis ole kuvaa. Aika yksinkertainen sisältö, joten ei muutakuin tarkistaa, että kaikki johdot ovat kiinni.

Vaikein vaihe tulee siinävaiheessa kun yrität sovittaa kuparisen maadoituslevyn salamakengän alle sekä salama kotelon sisään.

Kannattaa tarkistaa, että johdot eivät ole kovin sekaisin sisällä, ennenkui lyö ruuvit kiinni. Myös muovit on hyvä katsoa, ennenkuin avaa - tietää sitten miten päin ne siellä ovat olleet. Nimittäin minulla jäi tuo kuparinen maadoituslevy huonosti, enkä viitsinyt enää salamaa avata ku oli suhkot pieneen tilaan pakattu. Jouduin näin ollen leikkaamaan läpinäkyvää muovia pois, että sain levyn nätisti sisäpuolelle. Ei luultavasti haittaa, mutta olisihan se ollut mukava saada ehjänä sinne. Salaman muovissa oli myös vähän hankaluuksia saamaan kohilleen, mutta kyllä se siitä kun malttia riittää.

Testaaminen:
Mainitsen vielä, että en ollut yhtään varma mitä olin tekemässä, joten testaaminen hoitui suosiolla pihatiloissa :-D Patterit sisään ja pienellä varovaisuudella salama päälle. Ei vinkumista enään! Näyttö toimi ja siinä sitten noin minuutin odottelin, että jos tämä ongelma esiintyisi, mutta ei.

Sitten kokeilin testinappulaa, joka löytyy lähes kaikista salamoista. Salama välähti(ei räjähtänyt,jota pelkäsin).

Noh siinä jonkin aikaa räpsyttelin ja otin jo salaman käteen ja näytti siltä, että sitä on jopa turvallista pitää kätösissä.

Sitten hain uskollisen,hieman rikki olevan Nikon D70 -rungon, jolla kokeilisin aluksi salamakenkään - Salama toimi moitteettomasti ja reagoi normaalisti zoomiin, myös eri tehoilla kokeilin manuaalisesti, eikä huomautettavaa ollut. High Speed Sync toimi ja TTL myös.

Seuraavaksi vaihdettiin sitten ykkösrunkoon eli D7000 ja aloitin varoivaisesti etänä salaman laukaisemisen. Eli Nikonin omalla langattomalla salamajärjestelmällä(pop-up salama ohjaus).

Edelleen mitään vikaa ei ollut, joten samantien salama kiinni rungoon ja toimi hyvin. Yleensä salamani vinkuu jonkin verran ladattaessa, mutta nyt ei mitään. Homma toimi ja säästin pari satkua korjaamalla laitteen itse :-)

Loppusana:

Jos ryhdyt tällaisiin projekteihin niin suosittelen jotain kokemusta/koulutusta sähkön/elektroniikan kanssa. Jos ei ole perustietoja hallussa, ei kannata hommaan ryhtyä vaan antaa homma ammattilaisille tai ostaa uusi laite. Tämä postaus on vain suuntaa antavaa, joka ei kerronnallisesti tai kuvallisesti vastaa oikeaa korjausopasta vaan vian kartoitusta, jossa on jokunen sana mukana, miten olen korjannut laitteen ja huomannut vian. Elektroniikkalaitteissa voi olla samantapaisia vikoja, mutta ongelma voi olla toisaalta ihan muuallakin ja en osaa sanoa, onko vastaavanlaisia ongelmia esiintynyt muillakin kuin minulla. Helpommalla selviää kun ei pidä salamaa päällä yötä päivää vaan sammuttaa huolellisesti virran. Kiitos olipa taas tekstiä kerrakseen... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti