18.5.2012

Oulu katukuvassa

Välillä siirrytään luonnosta kadulle. Päätin sitten käydä dokumentoimassa Oulun keskustan katuja sen verran, että vanhana vielä muistaa millainen se kaupunki nuoruudessa oli. Ehkäpä nämä kuvat ei ole nyt niin sykähdyttäviä, mutta eiköhän ne 40 vuoden kuluttua ala olemaan arvossa, ainakin toivonmukaan :-)

Kuvissa yritin hahmotella itelle vähä erilaisia kuvakulmia Oulusta eikä mennä sillä vanhalla kaavalla, jolloin omat kuvani hukkuvat muiden ottamiin Oulun keskusta -aiheisiin kuviin. Ehkä onnistuin - Ehkä en. Vaihtelu virkistää.


Kaarleholvi

Bar Cafe Keltainen Aitta

Oulun kaupunginkirjasto

Kiikelinranta

Teatterin takasivu

Torinranta

Torinrannan satamasta. Kevät viettiä tai jotain?

Katukuvaa

Tiet auki Pukumiehen edustalla

Kaluston päivitystä(?)
Vielä pienimuotoinen pähkäily/voivottelu siitä, että kun tahtoo kalusto olla riittämätön tai puuttuu se ja se objektiivi eikä jalusta ole tarpeeksi tukeva. Voidaan näin ollen puhua pitempi aikaisesta tarvikehankinnasta. Objektiivit ovat omalta osaltani vaihtuneet aika harvakseltaan.

Aluksi aloittelin hommat lähes halvimmilla objektiiveilla juuri sen takia, kun en oikein tiennyt mitä kuvaisin ja minkälaisia tarpeita asetan itselleni valokuvauksen suhteen. Mutta mitä enemmän ikää tulee sekä forumeita, kameralehtiä ja nettiä selatessa tulee huomattua, että kalustohankinnat on hyvä tehdä järkeä ajatellen ja harkiten ottaen huomioon millaisille objektiiveille tulee käyttöä ja mitä itse vaatii.

Oikeastaan kuvailen vähän kaikenlaista, joten kalustoa olisi hyvä olla tietenkin sen mukaisesti. Jos nyt haluaa kaikenkattavan setin itselle, että löytyy joka lähtöö jotakin niin suhkot halvallakin pääsee alkuun. Esimerkiksi:

18-105mm maisema/yleiskuvaukseen
70-300mm / 150-500mm telekuvailuun(linnut,arat eläimet)
35-150mm makrolinssi (makroiluun mm. pörriäiset,kukat,hämähäkit jne.)
sitten bonuksena vaikka jokin halpa kiinteävalovoimainen, jolla pääsee alkuun syväterävyyden kanssa.

Okei kyllähän näihinkin rahaa uppoaa, mutta tossa olisi aikalailla harrastelijalle kaikenkattava kokonaisuus. Noi millit ovat siis vain suuntaa antavia ja jokainen voi koota järjestelmäänsä omanlaisensa paketin.

Ottaen huomioon oman "paketin":

8mm fisu
17-35mm laajakulma yleensä maisemiin
18-105mm maisema,yleiskuvaukseen
50mm syväterävyyden hallintaan ja "parempiin" kuviin terävyyden ja bokehin ansiosta
150-500mm lintukuvaukseen
niin ja 35-70mm hyllynkoristeena

Olen siis saanut aika hyvin kerättyä sellaisen paketin mitä tarvitsen ja pärjään tuolla aika pitkälle. Mutta tarkoituksena on tehdä pieniä muutoksia. Koska nälkä kasvaa syödessä niin ainakin tämä yleiskuvaamiseen tarkoitettu objektiivi menee vaihtoon ja luultavasti tilalle tulee 16-85mm tai vastaava pienemmän zoom-kertoimen omaavan linssin ja mielellään tietenkin valovoimaa lisää, mutta se maksaa ja saa nähdä mistä tulee tingittyä.
+helppokäyttöisyys
-kalliit valovoimalliset zoomit
-kuvanlaatu joissain kyseenalainen

Toisena vaihtoehtona(mikä ettei siihen rinnalle) pari kiinteä polttovälistä linssiä. Harkinnassa siis 50mm 1.8D kaveriksi halpa 35mm 1.8G ja sitten telepuolelle 85mm 1.8D. Tämä takaa tarpeeksi hyvän valovoiman,terävyyden ja syväterävyyden varsinkin juuri muotokuvaukseen.
+terävyys
+bokeh
+valovoima
+hinta(vaihtelee millien perusteella aika suuresti)
-linssien vaihtaminen tilanteeseen sopivaksi

Joten hankalaa on tehdä päätöksiä. Onhan tässä aikaa sulatella, mutta pikkuhiljaa saatan kallistua noiden kiinteä polttovälisten suuntaan.
Myös makro on vielä täysin hankkimatta, enkä ole päässyt makroilun mailmaan juuri ollenkaan. Mutta sillä nyt oikeastaan niin kiirettä koska kuvaamista löytyy muiltakin osilta rutkasti.

Myös kannattaa ottaa huomioon tuleeko pidemmällä aikavälillä päivitettyä kamera FF-runkoon, jolloin kaikki DX-koon objektiivit ovat turhakkeita ja näin ollen tulee kalliiksi päivittää linssit FullFrame -kennolle sopivaksi.
Vielä tätä ei omalta kohdaltani kannata alkaa miettimään, koska olen tyytyväinen nykyiseen runkoon ja croppi tuo etua varsinkin lintukuvaukseen.







2 kommenttia:

  1. Olet oikealla tiellä.
    Ypäristöä kannattaa aina kuvailla.
    Olen dogumentoinut ympäristöä vuosikymmeniä.
    Useat paikat ovat nyt muuttuneet - monet hävinneet kokonaan - mm Kemijoen Taivalkoski - veden alle.

    Tuossa väline hankinnassa kannattaa panna 'jäitä-hattuun'.
    Olen huomannut ettei kaikkea 'kiiltävää' kannata hankkia.
    Tervehtien Eko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niistä hyvät muistot jäävät arkistoihin. Eipähän harmita jälkikäteen,ettei ole käynyt ikuistamassa/dokumentoimassa maisemaa yms.

      Juu näin on. Nykyisillä välineillä pärjää aivan hyvin, mutta joskus sitä on hyvä päivittää sen verran, että on mahdollisuus päästä uusiin ulottuvuuksiin tai sitten se, että kalusto ei aina riitä niihin tiettyihin kuviin - Tämä nyt on mahdollista kyllä kalustolla kuin kalustolla, mutta helpottaa jos löytyy _tarvittavat_ välineet, jolla esimerkiksi kuvanottaminen helpottuu. Kallistahan se on ja kannattaa miettiä tarviiko sitä kaikkea uutta ja hienoa.

      Poista