26.5.2012

Keikkahommaa kameran kanssa

Valmistuneiden synkkä kohtalo 
Kesäkuu kohta alkamaisillaan ja sehän tarkoittaa sitä, että paljon uusia ylioppilaita sekä ammattitutkinnon suorittaneita nuoria juhlitaan. Ikävä kyllä suurinosa valmistuneista valmistuu työttömäksi huonon työtarjonnan vuoksi.

Tulikin mieleen, kun vuosi sitten valmistuin ammattiin(toiseen), niin  päättäjäisjuhlista jäi mieleen eräs henkilö, jota sen tarkemmin tätä kuvailemaan. Hän selitti puheessa pitkät tovit sellaisia aiheita, jotka eivät oikeastaan kiinnostaneet ketään valmistuvia immeisiä(äänensävy tasainen ja tilastoja yms.). Lopuksi kuitenkin tämä "puhuja" tokaisi kutakuinkin: "Nyt! Teistä suurinosa valmistuneista valmistuu valitettavasti työttömäksi, mutta siitä on hyvä jatkaa ja yrittää eteenpäin". Todella "kannustava" puhe ja oli kyllä keskustelua aiheesta jälkikäteenkin.

Mutta, jotta en kokonaan latistaisi teidän lukijoiden tunnelmaa, varsinkaan niiden jotka juuri valmistuvat. Onhan vaihtoehtona hommata töitä suhteilla sekä verkostoitumisella, joka on tärkeä ja hyvä asia myös valokuvauksen osalta. Yrittäjyys on myös aihe, joka on alkanut pidemmän päälle enemmän kiinnostamaan, joten sitäkään kannata sulkea pois.

YO-kuvaus
Eiköhän toi äsköinen aihe ole käsitelty ja jokainen voi tehdä siitä omat johtopäätökset.
Siirrytään siis taas omalle asiavyöhykkeelle eli valokuvaamiseen.

Kävin kuvailemassa viime maanantaina tuttavan ylioppilaskuvat pientä korvausta vastaan. Keli oli aurinkoinen, lähes pilvetön. Tuuli hieman kylmästi, mutta muuten erittäin kesäinen päivä. Haastetta kuvaamiseen teki aurinko joka porotti kirkkaalta taivaalta tehden kovia varjoja vaikka kello oli jo n. 15-16 iltapäivällä.

Ennen keikkaa valmistauduin lataamaan patterit salamaan siltä varalta, että tulen tarvitsemaan sitä lisävalona kuvia ottaessa. Noh kannatti varautua. Taisi olla mahdollisesti kaikki kuvat, joissa käytin salamaa.
Koitelissa kävimme kuvat ottamassa käyttäen vesistöä ja metsää taustana, joka on hyvää vaihtelua kankeille ja mauttomille studiossa otetuilla YO-kuville. En pidä niitäkään huonona, koska paremmin se valo sielä studion puolella on hallittavissa, mutta taustaan ei nyt hirveästi voida vaikuttaa, ellei aikaa ole käsitellä/manipuloida tausta uusiksi jälkikäsittelyllä.

Aurinko tuli henkilön kasvoille sivuilta ja toiselta sivulta laitoin salaman tasoittamaan varjoisampaa puolta. Salamaa käytin iha siitä syystä, että kasvoista jää väkisinkin toinen puoli varjoon, jos ainoa valonlähde tulee terävästi vain yhdestä suunnasta. Salaman asettelin n. 3 metriä henkilöstä osoittaen kasvoihin/keskivartaloon. Heijastin tai läpiammuttava -varjo olisi ollut varmaan ihan asiallinen, mutta toistaiseksi en omista sellaista.

Kasvojen varjot tasoittui tästä huolimatta ihan hyvin, mutta salaman suunnan asettelussa sai olla aika tarkkana, että valo tulee oikeasta kulmasta. Teho salamassa oli 1/2 tai täysillä, myös vaihdellen 1/10 asti riippuen tilanteesta. Nikonin langattomalla salamajärjestelmällä ohjasin orjasalamaa ja se toimikin paljon paremmin, mitä D70 kanssa kirkkaassa auringonvalossa. D70 ei saanut signaalia kovin helposti. D7000 kanssa ei ollut mitään vaikeuksia, ainoastaan pari kertaa taisi jäädä salama räpsähtämättä.

Otin mukaan myös muitakin linssejä varmuuden vuoksi, mutta 50mm 1.8 on sen verran luottopeli, että sillä hoitui koko keikka eikä linssejä tarvinnut vaihtaa.

Ainoa mikä jäi vähän harmittaan oli liiallinen valon määrä. Olisin tarvinnut suurempaa aukkoa kuviin, mutta valo esti sen ja täytyi tyytyä pienempiin aukkoihin, jolloin taustakäsittely joutui hoitamaan lens blur -työkalulla jälkikäteen - Tätä en aikaisemmin ollut käyttänyt, mutta hyvin toimi ja sain taustan haluamakseni. Aikaa tähän kului vaan tajuttoman paljo - Helpommalla olisi päässyt ostamalla harmaasuotimia linssin eteen, jolloin isommalla aukolla kuvaaminen olisi mahdollista. Täytyypi siis käydä hommaamassa!

Valmiita kuvia tuli yhteensä 7kpl. Originaali(sävyt,värit,kontrastit,varjot korjattu),sitten vaalean ruskealla sävyllä ja valkoisilla reunoilla, joissa myös ruskeahko sävytys. Nämä omaan silmään näyttää miellyttävältä ja YO-kuviin sopivalta.

Ja kuvat oli missä?
Valitettavasti en vielä viitsi julkaista kuvia täällä blogissa, koska kuvat eivät ole vielä päätyneet "asiakkaalle". Eli herrasmies elein ensin asiakkaalle ja sitten julkaistaan täällä blogissa pari kuvaa. Olen kyllä saanut ennakkoon julkaista kuvia, mutta ootellaan rauhassa.

_________________________________________________________________________________
Tekstiä taas sen verran, että en edes tiedä oliko järkeä kirjoittaa noinkin paljon. Tuskin näitä kukaan jaksaa loppuun lukea, mutta omaksi iloksi tätä teen :-)
Jotta ei menisi ihan mustavalkoiseksi niin julkaistaan yksi aiheeseen liittymätön kuva, joka on viime kesältä kuva Pimusta, jonka käsittelin tänään uudelleen.

Ja taisi tää sittenkin olla mustavalkoista, jos on kissan karvoihin katsomista.






4 kommenttia:

  1. Kyllä minä ainakin luin loppuun, opin tekstistäsi lähes aina jotain uutta. :) Kiitos siitä.

    VastaaPoista
  2. Heh. Enemmän yllätyn kun joku lukee pitkiä tekstipätkiä kuin kuviani. Ehkä tossa kieliasussa on vielä vähän treenaamista, että saa helppolukuiseksi :)

    VastaaPoista
  3. Innolla näitä luetaan ja opiksi otetaan, elä huoli ;)

    VastaaPoista
  4. Hienoa hienoa! Tällainen pikagalluppi vain. Voi siis jatkossakin kirjoitella pidemmästi,jos inspiraatio iskee ;-D

    VastaaPoista