5.7.2013

Miten ottaa tuotekuva pienellä budjetilla?

Tuotekuvan ottaminen on joko haastavaa tai vähemmän haastavaa, joskus myös suhkot helppoa. Riippuu paljon mitä kuvaa ja vaikuttavia tekijöitä löytyy kyllä mm. heijastukset tuotteesta, taustan suunnittelu, hyvin valaistu ja se, että tuote näyttää kuvassa houkuttavalta.

On siis monta asiaa, mutta en perehdy näihin nyt niin tarkasti vaan keskitytään ottamaan ihan perinteisen tuotekuvan niin, että se sopisi esimerkiksi tarvikekuvastoon tai vastaavaan, jossa kuva tulee olemaan aika pieni. Tällöin kuvaan en itse ainakaan laittaisi mitään ylimääräistä, joka "houkuttaa" ostamaan tuotteen.

Hyvä esimerkki on esimerkiksi metsäasuste/metsäpuku. Taustalla voi olla hyvinkin metsää ja kuva muuten syksyinen, jossa näkee miten tehokkaasti puku häivettyy luonnon väreihin. Pienemmissä kuvissa puku hukkuu liikaa taustaa, jolloin itse tuote jää toiselle sijalle.

Minulla kuitenkin on nyt kuvattavana esine/objekti, joka ei välttämättä siis tarvitse mitään metsätaustaa tai muuta esineeseen sopivaa rekvisiittaa... Kuvassa siis löytyy tämmöinen "varmuusvaruste" pahan päivän varalle. POWERplus Panther -laitteesta löytynee LED-lamppu, radio automaatti scannauksella, hälytin sekä mahdollisuus ladata USB:n kautta esimerkiksi puhelin. Virta laitteeseen tulee ladattavista AAA -akuista ja akkujen loputtua lisää virtaa niihin saadaan, joko lataamalla verkkovirtaa, pyörittämällä kampea tai sitten aurinkokennolla.

Kyseessä siis monipuolinen laite, joka ei ole riippuvainen virrasta(tosin mukana tulleet akut ovat sen verran huonoja, että tyhjenevät päivän jälkeen). Tämä sopii hyvin vaikkapa autoon varalampuksi.


Mites näitä sitten kuvataan?

En tiedä muista, mutta itse olen ottanut tämän aika helpolla valaistusmenetelmällä, joka onnistuu erittäin hyvin kotioloissa. Mainintaa vielä, että kuva on amatöörikuva, eikä käytössä olevilla laitteilla pysty mahdottomiin, mutta ainakin lähelle sitä mitä pitäisi!

En jaksa eriksee alkaa mainita varusteista mitä olen tässä käyttänyt, joten pitkästä aikaa laitankin teille nähtäville projektista, miten kuva on toteutettu, tietysti kuvakerronnalla :-)

Valkoinen taustakartonki ja valaistus läpiammuttavan varjon lävitse.
Salama täydellä teholla ja salaman zoom 24mm laajassa päässä.
Salaman teho on siksi suurella, että saan tarkoituksella poltettua valkoisen taustan puhki. Ei tule näkyviin rypyt jne. Jälkikäteen korjataan hieman kontrastia ja valoja. Aukko-arvo on F/8, jotta saadaan syväterävyyttä tarpeeksi - olisi voinut olla jopa isommallakin F/11 paikkeilla, mutta salamasta loppui täydellä tehollakin puhti kesken. Jouduin jopa F/8 kanssa nostamaan ISO -herkkyyden 200.

Asetukset kuvaan: 1/125s F/8 ISO200 @70mm

Salamanhajoitin on aina mukana, kun varjonläpi tulee räpsittyä.

Että aika helpolla selviää! Myös jos haluaa tarkempaa jälkeä aikaiseksi ja ylimääräiset pienetkin varjot pois näkyvistä niin kannattaa rajata kuvattava esine ja siirtää täysin puhtaalle valkoiselle taustalle. Photoshopista löytyy sellainen kuin Quick selection tool, tällä saa kätevästi valittua kohteen. Jos tarkoin kattoo tota lopputulosta niin siitäkin löytyy epämiellyttäviä varjoja ja vasemmalla puolella ei ole puhtaanvalkoista vaan jotain siitä väliltä. Paremmin huomaa kun katsoo kuvaa, valkoista taustaa vasten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti