24.5.2013

Köyhän miehen makroilua

Makroa en omista, joten miksenpä ideoisi itselleni sellaista? Aikaisemmin olenkin tästä jo kirjoittanut miten homma toimii, joten en ala toisteleen aikaisempaa postausta vaan sen voi lukea Täältä! - Eli tuolla postauksessa on kuvia millaisella tekniikalla kuvat on toteutettu.

Mitään erikoisempaan teknistä tuntemusta en osaa tästä linssistä objektiivin edessä sanoa, mutta tekniseltä laadultaan pelkällä linssielementillä saa ihan vaikuttavia kuvia ja vaikuttaisi toi laatukin olevan parempaa mitä saa aikaiseksi kaupassa myytävillä suurennuslinsseillä mm. Raynox. En tiedä saako niitä edes järjestelmäkameroihin, mutta kompakteihin kameroihin ainakin on myynnissä.

Makro-objektiivin tasolle ei luultavasti päästä, mutta en usko, että ihan älyttömästi heittää mitä olen täysikokoisia kuvia tarkastellut(100% koossa). Ainoastaan reunapiirrossa on moittimista. Linssi ei ole oikein istuva ainakaan Nikkorin 35-70mm eteen niin tällöin se tahtoo tehdä semmosta "vauhdintuntuista efektiä" kun taas 50mm 1.8D objektiivin edessä tämä ilmiö jää vähemmälle ja kuva ei näytä niin paljon sellaiselta kuin kuva olisi otettu suurennuslasin lävitse.

Nythän tämä viritelmä oli siis ensimmäistä kertaa käytössä pihalla kuvatessa ja mitään kiinnitystähän tässä ei ole vaan ja ainoastaan pidän toisella kädellä kamerasta kiinni ja toisella tästä linssielementistä. Tarkoittaen, että itse kuvaamisesta ei hirveesti pääse nauttimaan kun pitää toisella kädellä säätää tarkennusrengasta ja muista asetuksia ja vasta lopuksi pitää vakaasti tätä linssiä objektiivin edessä.

Noh hyviä suurennoksiahan sitä oli tarkoitus ottaa, eikä sitä hyvää kuvausergonomiaa/ asentoa. Ehkäpä ens kerralla käytän vähän ilmastointiteippiä apuna tai alan tutkailee jotain toimivampaa ratkaisua tälle mm. jotain kiskoa tai kiinnitystä, jonka saa nopeasti kiinni ja irti. Tiedä sitten

Pihapuun nuppua leveys päästä päähän n. 1 - 1 ½ cm. Pientä siis on.

Myös jokin pihapuun alkua. Jotta kuvasuhde tulisi ilmi niin varsi on noin 2-4mm paksu

Tämä nyt ei ole makro, mutta samalta kuvaussessiolta tuli ja pidin sen verran tästä, että tännehän tää joutaa useammalle silmäparille :-)

Aukkona kahdessa ylimmässä makrokuvassa olen käyttänyt F/11-16 arvoa, joka tuo edes hitusen syväterävyyttä. En tiedä kuinka tarkkoja oikeat makro-objektiivit ovat syväterävyyden suhteen, mutta tämä tuntuu reagoivan turhankin agressiivisesti. F/8 on varmaan aika minimi millä aukolla voi kuvata, joten jos tällä tekniikalla meinaa hyviä kuvia saada niin saa sitä valoa olla tarpeeksi ja terävyyttä aukolla säätäen ihan reippaasti.

Täytyy vielä jatkaa harjoituksia ja kattoa mihin kaikkeen tällä pystyy. Jos sais jotain elävääkin kuvaan kunhan saan paremman kiinnityksen aikaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Miksi lyttäät Raynox:in kuvanlaadun vaikka et tiedä tiedä siitä mitään? En väitä, että tuolla sinun viritelmällä ei saisi hyvää jälkeä, mutta niin saa myös Raynox:illa, googlaa vaikka. Ja kyllä, Raynoxin saa myös järjestelmäkameran linssin eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä vertailukuvien parusteella olen katsonut miten hyvin Raynox vaikuttaa kuvanlaatuun. En täysin vakuuttunut, mutta ehkäpä olikin huonot testikuvat. Loput olen forumeilta kuullut käytön perusteella, että joko oikea makrolinssi tai loittorengassarja. Tiedä sitten, pitäis saada jostai Raynox testii niin pääsis kokeilee käytännössä. Sattuisko sulla olee kuvia nähtäville?

      Poista