22.4.2013

Caribbean Fever -tapahtuma

Hei! Noniin hieman tossa kesti, että sain laitettua kuvat kyseisestä tapahtumasta. Heti alkuun mainitsenkin, että olihan mukavaa olla kuvailemassa yökerhossa! Tapahtuma on siis joka keskiviikko Oulun Apollossa ja pointtinahan on tutustua uusiin/erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Bileet eivät siis ole mitkään ryyppäjäiset vaan ihan sosialisoitumista, hauskanpitoa ja mahtavaa meininkiä. Paikalla olikin paljon opiskelijoita sekä vaihto-opiskelijoita, joista suurinosa näytti olevankin ihan vakiokävijöitä keskiviikkoisin. Vaikka Oulussa on suhkot pienet piirit loppupeleissä - en minä siitä huolimatta nähnyt kovinkaan montaa tuttua, mutta illan aikana olinkin jutellut ja tutustunut siinä kuvailessa muihin ihmisiin. Loppuillasta yllätys yllätys ihmiset olivatkin paljon avoimempia valokuville ja saattoivat tulla jututtamaan tai nykimään hihasta, että tulisin ottamaan heidän porukastaan kuvia.




Alkuun oli siis preeffausta, että millaisia kuvia otetaan ja miten ihmisiä lähestytään. Lyhyesti ja ytimekkäästi: Iloinen & positiivinen -asenne ja uskaltaa ottaa ihmisiin kontaktia. Myös iso kamera tietysti edellytyksenä, jo senkin takia, että paikalla olevat ihmiset tunnistavat, ketkä ovat niitä valokuvaajia.
Olisin myöhemminkin voinut tulla paikalle, mutta täytyi vähän tutustua toiminnan vetäjään ja muutenkin hommaan. Porukka saapuu yökerhoon tuttuun aikaan eli siinä 12-01 aikoihin yöllä ja aikaisemmin ei oikeastaan kannata mitään kovin vakavia kuvia ottaa. Nimittäin hyvä mainonta kuvissa on plussaa ja parempi sellainen kuva, jossa kuvattavan ihmisen takana on paljon porukkaa kuin taas sellainen, jossa näyttää baarin olevan tyhjä ja menot kuivat.

Kuitenkin odottelun jälkee porukkaa tuli paljon paikalle ja kuvailut alkoi. Meitä siis oli minun lisäksi kaksi(2) muuta valokuvaajaa sekä videokuvaaja, joka kuvaa meininkiä ja ottaa haastatteluja yms. Kuvaajia oli tarpeeksi, joten eiköhän sieltä n. 75kpl hyviä kuvia ikuistettu kolmee miehee :-D Vissii iha varatoimenpide, koska aikaisemmin on ollut jokin vakkarikuvaaja.




Kaikista parastahan oli se, että kukaan meistä kolmesta kuvaajasta ei ollut aikaisemmin yökerhossa kuvaillut ja se olikin jokaiselle ihan uutta. Kaikilla oli sanotaanko vähä erit intressit valokuvaamisen suhteen. Minä nyt kuvailen mitä tahansa ja erotuin joukoista Nikonillani. Pojat kuvaili Canonin vehkeillä.

Haastetta?

Sitä löytyi. Ehkä haastavinta mitä olen toistaiseksi tehnyt! Yökerhossa on todella pimeää, valot vaihtelee jatkuvasti, tarkennus tökkii, ihmiset liikkuu nopeasti ja salamaa ei viiti ampua suoraan kohti ja katto oli paikoitellen huono. Eli jossaikin pystyi ampumaan katon kautta salaman ja joissakin ei toivoakaan. Onneksi oli peilaava katto tanssilattialla, sivuilla oli taas mattamustaksi maalattu katto, joka ei ollut tasanen - ei siis toivoakaan.

Pojat kuvasivat Canonilla niin, että salama oli irroitettu kamerasta ja ampuivat etänä käyttäen TTL-automatiikkaa. Hyviä kuvia saivat ja näin olisin varmasti itsekkin tehnyt, mutta tulikin ikävä ongelma:
Canon käyttää pop-up salamaa tarkennusvalona(välähtää nopeasti tarkentaessa) kun taas Nikonissani on erikseen tarkennusapuvalo kamerassa. Käytin Sigman 24-70mm, joka on niin paksu, että se peittää puoliksi tarkennusapuvalon ja tämän takia siitä ei enään ollutkaan mitään hyötyä. Joten pisteet tästä hommasta menee Canonille.

Käytin sitten SB-600 salamaa kiinni kamerassa, jolloin tarkennusapuvalo tulee suoraan ulkoisesta salamasta(punainen ristikko, joka toimii todella hyvin). Näin ollen tarkennus osui kohalleen, eikä alkanut sahaamaan pimeässä. Jouduin enemmän sitten miettiin valaistusta ja joissakin kuvissa tulikin ongelmaksi kun en saanut heijastettua oikein, tai jos oli tarkoitus valaista kasvot niin täytyi ottaa suoralla salamalla, eikä esimerkiksi niin, että olisi pitänyt salamaa käessä ja valottanut sillä hieman sivusta, jolloin olisi saanut paremman vaikutelman. Koska kuvaaminen oli erittäin hektistä ja tilanteesta riippuen joutui säätämään aktiivisesti kameran asetuksia päätin jättää salaman TTL -tilaan.




Yleensä kuvaan salamalla manuaaliasetuksella ja välttelen automaattista TTL-tilaa. Mutta nyt ensimmäistä kertaa tositoimissa se toimikin yllättävän hyvin ja valotti kuvat niinkuin pitikin. Taisi myös ymmärtää sen, että jos heijastetaan katon kautta niin vaaditaan lisää tehoa, koska kuvat olivat sitä mitä pitikin. Kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että salaman tehoja kannattaa hieman laskea, että salama toimisi vain ns. täytesalamana.

Omat asetukset salamaan:

-TTL -tila käytössä
-Salaman tehonkorjaus -1.5 tai -2.5 (täytesalama suoraan ammuttuna kasvoihin)
-Salaman tehonkorjaus +2 tai +3 (katon kautta heijastettuna tai vaikeasti heijastavista pinnoista)

Omat asetukset kamerassa:

-M-tila(kaikki täysin manuaalisesti säädettävissä)
-ISO 400-1600 (ottaen huomioon salaman tehonkorjaukset ja halutut kuvat)
-suljinaika kuviin, jossa liikettä: 1/4-1/10 sek
-suljinaika ryhmäkuviin,jossa ei tarvitse liikettä: 1/45-1/90
-aukko tottakai suurimmillaan(pienin F-luku)





Sellaisilla asetuksilla mentiin ja tilanteesta riippuen joutui säätämään mahdollisimman nopeasti ISO-arvoa sekä suljinaikaa. ISO-arvoa säätämällä saatiin salamaa laajemmalle alueen valottamiseen ja suljinaikaa valojen sekä liikkeen saamiseksi kuvaan(myös vähän efektikikkailua).

Miten varautua?
No kameran lisäksi jo mainitti Sigman 24-70mm F2.8, jossa zoomiksi valovoimaa, mutta pimeässä yökerhossa jopa f2.8 valovoima on liian pimeä. Laukussa oli varalta 50mm 1.8, mutta sille ei tullut käyttöä ja tilanteet vaihteli niin paljon, että linssistä olisi ollut enemmän haittaa. Jotta saataisiin myös vähän laajaa kuvakulmaa aikaiseksi niin Samyang 8mm fisu löytyi myös ja sillä tulikin otettua pakolliset fisukuvat tapahtumasta. Sopi erittäin hyvin tilanteisiin ja olisi varmaan enemmänkin voinut ottaa kuvia.

Pattereita! Salama välähtelee sen verran, että saa varautua vara-paristoihin. Tosin Eneloopin patterit kestivät koko illan eikä hiipunut kertaakaan. Mulla tosiaan oli 2x4kpl pattereita varalta mukana - kaikkeen pitää varautua.

Sitten monopodi löytyi repun sivusta, mutta eipä tuolla oikeastaan tehnyt mitään. Helpompi liikutella kameraa hihnan varassa ja monopodista olisi vaan ollut haittaa. Joskus voi olla käyttö varsinkin, jos ilman salamaa meinaa ottaa kuvia.




Yhteenveto
Suosittelen valokuvauksesta kiinnostuneille ihmisille, jotka tykkäävät bilettää. Siinä sivussa on myös aikaa vähän bilettää ja olla mukana tanssilattialla eli eläytyä tanssijoiden kanssa meininkiin. Porukka ei pistänyt pahakseen kuvailuja ja oli enemmänkin otettuja kun kysyttiin lupaa valokuvaamiseen. Hyviin tapoihin kuuluu kysyä lupa kuvaamiseen. Suurinosa oli mielissään, mutta löytyi myös niitäkin, jotka eivät halunneet kameran eteen.

Näitä keikkoja voi kyllä tehdä joskus toistekkin, mutta varautua tilanteeseen vähän erilailla ja suunnitella aikataulut niin, että ei ole ihan uupunut kuvauksien jälkeen.




Linkit valokuviin löytyy Dropbox osoitteestani:
Dropbox -kuvani

Järjestäjän sivut facebookissa, jossa on meidän kolmen kuvaajan yhteisalbumi:
Cisti Connexion - Facebook

9 kommenttia:

  1. Kuvat eivät auenneet blogi sivulla, mutta kurkistin dropbox galleriaan. Oikein hyvin olit minun mielestäni onnistunut ensikertalaisena! Kuvattavat olivat nopealla vilkaisulla edukseen kuvissa ja värit näytti hyviltä. Itse pidin enemmän sigmalla kuin fisulla otetuista kuvista, mutta tanssilattiakuviin fisu sopii. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo näytti olevan myös vikaa muilla koneille kokeilessa. En tiedä sitten mistä johtuu, mutta onneksi löytyy linkki, jonka kautta voi käydä katsomassa. Kiitoksia! :)

      Poista
  2. nyt näyttää kuvat skulailevan ainaki mulla.
    asiaan: eli siis tosiaanki ihan hyvää settii, jos tosiaanki ekaa kertaa olit kuvailees yökerhos. siitä sit vaan suunta ylöspäin ja ahkerasti kehittymään. ei tota oikein muuten opi kun kovasti kuvaamalla. tsemppiä!! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! hyvä, että toimii. Joo eka kerta niin sanotaanko, että kuvat omasta mielestä ihan OK, tai jopa pari iha nappi otosta, mutta vaikeuksia oli ja treeniä tarvii rutkasti lisää, että päästää kunnon tasoon.

      Mun kuvailut painottuu niin moneen eri kategoriaan, että jokaisessa on hirveesti harjoittelemista

      Poista
  3. Nuo on tosi hyviä. Ihmiset on sen verran relana tuossa ympäristössä ja varsinkin tanssilattialla ettei tule sellasta superkankeeta poseeraamista. Mä tykkään ko hullu puurosta noista, upeeta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kovasti! Hienoa, että pidät, pönkittää ehkä jopa omaa uskoa siihe, että ei iha huti ammuttuja otoksia. Ihmiset tietysti vaikuttavat paljon siihen kuvaa ja ehkäpä säkällä myös se ajotus :)

      Poista
  4. Itsellä olis samantyylinen keikka tulossa, ja ottamiani kuvia tultaisiin todennäköisesti käyttämään ravintolan mainonnassa. Nuo tekijänoikeusasiat vain hieman mietityttävät. Pelkkä kuvauslupahan ei periaatteessa riitäkään, vaan jokaiselta henkilöltä tulisi erikseen pyytää lupa myös kuvien julkaisuun tai käyttöön markkinointitarkoituksessa. Kyselitkö itse lupia julkaisuun vai pelkästään kuvaamiseen? Nämähän on siitä hankalia, että jos minä kuvaajana teen keikan ravintolalle, ja ravintola sitten käyttää mainonnassaan jotain kuvia siten, että joku asiakkaista pahoittaa mielensä ja nostaa syytteen, niin kuvaajahan siinä on päävastuullisena. Miten itse ajattelet asiaa tältä kantilta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuota tuota. Ainakin tuolla kuvaamassani tapahtumassa on sen verran rentoa porukkaa ja eri kulttuureita. He suhtautuvat asiaan rennommin ja mielellään ovat kuvissa. Käsittääkseni tapahtuman järjestäjä ilmoittaa, että paikanpäällä kuvataan ja paikalle tultaessa "allekirjoitetaan", että saa kuvailla. Toki jotkut eivät halua kuvaan niin jätän silloin kuvat ottamatta. Silmämääräisesti katson, ketkä haluavat olla kuvassa ja kyllä ihmisistä huomaa jossei kuvaan halua.

      Lupia en ole kysellyt ja olen mennyt järjestäjän ehdoilla. Kuvista valkataan tarkkaan monen seulan läpi ne, jotka on edustavia ja tyylikkäitä. Yleensä asiakkaat kyllä tykkäävät ja tapahtumassa monet tulikin sanomaan, että "en ole päässyt vielä kuvaan, ottaisitko minusta edustavan kuvan?"

      Ota rento asenne tai sitten tutki lakikirjat ja luvat läpi. Jos kuvaat liian varovaisesti nii se näkyy kuvissa. Kuvaajan pitää olla menossa mukana ja silloin saadaan ne hyvät kuvat aikaiseksi :)

      Poista
    2. Niinpä :) Ei tekis mieli kovin herkästi lähteä sillekään linjalle, että alkais sumentamaan ihmisten kasvoja tunnistuskelvottomiksi. Pitää miettiä. Voihan tuota yksityiskohtia sumentaa monien eri tehokeinojenkin avulla :)

      Poista