5.10.2012

Hämärässä kuvaaminen

Tällaisen välipäivityksen ajattelin lisäillä tänne kun lukijoita näyttää olevan ja toivonmukaan kiinnostusta seurata blogia aktiivisesti, joten eiköhän päivitystahtia lisätä hiukan.

Päätin kirjoittaa siis hämärässä kuvaamisesta juuri sen takia, koska näin iltahämärissä ja yöllä viihdyn enemmin hereillä kuin nukkuen ja kissakin tahtoo nukkua öisin. Noh siitä kissan nukkumisesta täytyi tietysti ottaa kuva kun nukkui vaihteeksi aika erikoisessa asennossa.

Polttoväli: 90mm Suljinaika: 1/10 Aukko: f/5.6  ISO: 25 600

Kuvan tiedoissa sitten onkin se oleellinen mitä tällä kuvalla hain. Tilannehan oli sellainen, että täytyi ottaa se kuva nyt, eikä sitten päivällä suunnitella tämmöisen kuvan ottamista. En usko Miukun suostuvan yhteistyöhön, jossa se kuvaa varten poseeraisi näin. :-D

Taustatietoa

Huone todella pimeä, jossa tunnelmana tuomassa valo, joka heijastaa katon kautta vähän valoa(säädettävä valoisuus, joka oli himmeällä) ja toinen valonlähde oli sitten tietokoneeni näyttö. Valoa ei siis juurikaan ollut. Kamera varmaan onkin tuttu lukijoille eli D7000 ja objektiivina Nikon 18-105mm F/3.5-5.6 VR, joka sattui olemaan paikoillaan.

Kuvan ottamisen asetukset(Suljinaika / ISO -arvo)

Paljon olen kuvannut jo, joten sen takia tiedän suurinpiirtein millä ISO -arvolla kannattaa alkaa kuvaamaan ja tässä tapauksessa suoraan niin paljon kuin lähtee eli herkimmälle arvoon 25 600(kamerassa Hi 2.0). Tämä on ns. boosti tai näin ainakin monessa tuoteselosteessa sanotaan.
(yleensä kuvaan Max. ISO 6400, joka on vielä kelvollinen)

Parempi siis ISO 25 600 kuin ISO 6400, jonka takia kuva näyttäisi heilahtaneelta ja näin pilalle menneeltä.

Suljinaika on hidas, vaikka linssissä on kuvanvakaaja niin en lähtisi kokeilemaan pidempiä suljinaikoja. Pidemmällä suljinajalla kuva tärähti, joten tulipa testattua vakaaja samalla miten toimii ääriolosuhteissa. Ilman vakaajaa suljinaika olisi pitänyt laittaa n. 1/60-1/90 välille tärähtämisen estämiseksi. Suositeltu polttovälin mukaan esim. 50mm = 1/50s 150mm = 1/180 jne. Toivottavasti ymmärsitte.

Entäs aukko eli F -luku?

Suurimmalla mahdollisella mentiin. Valitettavasti objektiivi on "pimeä" eli kun zoomin telepäällä kuvaa niin aukko-arvo suurimmillaan on F/5.6. Himmentää ei kannata hämärissä tilanteissa ellei ole jalustaa käytettävissä. Entä se aukko f/3.5? Olisin joutunut menemään lähemmäksi, jolloin kuvakulma olisi muuttunut polttovälin muuttuessa 18-20mm. Ja todennäköisesti Miuku olisi siinä jo vaihtanut kylkeä kun huomaa kameran vieressä. Siksi siis zoomasin kauempaa ja jouduin käyttämään pienempää aukkoa.

Tuntemattomia lukuja, hepreaa?
Lyhyesti ja ytimekkäästi Wikipediasta tai omasta päästä

Suljinaika tarkoittaa aikaa, jonka kameran suljin on auki valotuksen aikana. Yleensä valotusaika ilmoitetaan sekunnin murto-osina, kuten 1/250 s. Mitä vähemmän kuvauskohteessa on valoa, sitä pidempi pitää valotusajan olla

Aukko eli kuinka paljon kameran objektiivi päästää valoa kennolle. Mitä pienempi aukko sitä vähemmän valoa pääsee. Suuremmalla taas enemmän, mutta suuremman aukon omaavat objektiivit yleensä maksavat. Esimerkiksi SUURI aukko(enemmän valoa) ilmoitetaan arvolla f/1.4 tai f/ 1.8 kun taas PIENI aukko(vähemmän valoa) voi olla mm. F/11 tai jopa F/32. Mitä pienempi F-luku sitä SUUREMPI aukko.

ISO ei tarkoita isoa/suurta vaan sitä kuinka herkälle kameran kenno menee. Pienellä ISO-arvolla on vähemmän kohinaa(rakeen näköistä) kuvissa ja enemmän dynamiikkaa. Normaalisti järjestelmäkameroissa pienin ISO on 50-200 omassani ISO 100. Suurella ISO-arvolla kenno on herkempi valolle. Voi käyttää mm. nopeampaa suljinaikaa. Huonona puolena on kohina, joka näkyy kuvissa ja vie yksityiskohtia,dynamiikkaa yms. Järkkäreissä norm. 6400 ja "boostilla" jopa 25600 asti. Vanhassa Nikon D70 on maksimi ISO 1600

Loppusana

Tiedot on pääosin itse sepostettu, joten tarkemmin ja paremmin selitettynä löytyy googlettamalla ja tutustumalla netin tarjontaan. Tekstistä päätellen voi luulla kuvan ottamisen olevan hankala prosessi, mutta käytännössä säädin kameran asetukset kohalleen manuaalisesti ja räpsäsin kolme(3) kuvaa, joista valitsin parhaan ja vähiten tärähtäneen.

Kuvassa on kohinaa ja terävyys sekä yksityiskohdat kärsineet suuren herkkyyden takia. Myös värit olivat niin hirveät, että täytyi kääntää mustavalkoiseksi, josta pientä värivivahdetta tunnelmaa tuomaan. Olen käsitellyt kuvaa - terävöittänyt kohdetta, poistanut ylimääräistä kohinaa ja muuta hienosäätöä. Tässä teille vielä alkuperäinen kuva lähtökohdasta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti