29.8.2012

Oikealla hetkellä otettu kuva

Palataan taas valokuvaamiseen ja valokuviin. Olen nyt lähipäivinä käynyt kuvailemassa luonnossa ja keskittynyt enemmän käyttämään tota raskaansarjan objektiivia eli Sigman 150-500mm. Tällä en ole kuvannut lähiaikoina kun ollut muut kuvausaiheet, joihin putki ei millään tavalla sovi.

Kuitenkaan tähän päivitykseen en vielä lisäile huikeita uusia kuvia. Nimittäin bongasin uuden tuttavuuden kuvakokoelmaan josta olen ylpeä, eikä kuvatkaan tästä kohteesta mennyt ihan metsään. Siitä sitten seuraavassa päivityksessä.

Olen aika nopea eksymään aiheesta, joten palataan nyt aiheeseen eli "Oikealla hetkellä otettu kuva". Netistä löytyy näitä paljon mm. Iltalehden sivuilla taisi olla jotain kissa-aiheisia kuvia reilu 30kpl, jotka oli juuri oikeaan aikaan otettu. Nämä pari malliesimerkkiä keskittyvät valokuvaamisessa tärkeään asiaan eli VALOON. Valo on valokuvauksessa kaiken A ja Ö, joten sillä on paljonkin merkitystä.

Vähän käsitystä asiasta:

Pilvinen - Valo on latteaa/tasaista, jolloin ei synny teräviä varjoja

Aamu aurinko - Auringonnousun aikaa varjot tulevat loivasti ja ainakin maisemakuvista mahdollista saada näyttäviä

Keskipäivän aurinko - Terävät/kovat varjot, jotka ovat valokuvalle yleensä haittana, mutta taitava kuvaaja löytää tästäkin hyödyt. Myös salamankäyttöä suosin.

Ilta-aurinko - Otollisempi hetki ottaa kuvia vrt. keskipäivään. Myös auringonlaskukuvat on mailman yleisin kuvauskohde.

Yö - Pimeää? Tarvitaan sitä valoa ja sitä tulee valokuvaan kaikista etsimessä näkyvistä valonlähteistä(katuvalot,tähdet,kuu,revontulet jne.) Pilkkopimeässä otettua kuvaa saakin valottaa useampia minuutteja.

Ja sitten on poikkeustapauksia:

Aurinko paistoi pilvien takaa ainoastaan taka-alalle puihin.

½ minuuttia myöhemmin aurinko osui suoraan kohteeseen

Taivas oli osittain pilvinen ja pilvet liikkuivat nopeasti ja huomasin useaan kertaan maisemassa muutoksia, jolloin aurinko paistoi vain 20 metrin säteellä ja muualla pilvisempää. Nämä kuvat otin sattumalta kun kuvailin kasveja.

Kuvien säädöt ovat tismalleen sama. Terävöitys,saturaation lisäys ja hitusen kontrastia.

Pysykää kanavalla - Luontokuvia tulossa pian!

2 kommenttia:

  1. Näin se menee tuon valaistuksen kanssa.
    Itse yritän useissa kuvissa välttää kirkasta auringon valoa.
    Tuo Sigman pitkä on minullakin usein kamerassa.
    Minun Sigma/pitkä on 120-400mm. On siinäkin pituutta - kerroin 1,6 - ja painoa.
    Kiitos liittymisestä 'Jorinoihin'.
    Hienosti kommentoit 'vaarin' tekemisiä...
    Terveisin Eko

    VastaaPoista
  2. "pyöristettynä" noin. Voihan tosta aiheesta tarkemmin kirjoittaa, mutta pääpiirteet tulee aloittelevalle kuvaajalle selväksi. Itsekkin harkitsin tota samaa Sigmaa aikanaan, mutta jonkin ihmeen takia piti croppiin saada se maksimi 500mm croppikertoimella.

    VastaaPoista