14.2.2012

Sählyä

Viimeinen päivitys ennen lomaa ja tämä tulikin sen verran äkkiä, että en mitään päivityksiä lomanajalle tule laittamaan, joten blogin osalta on hiljaista tämä loppu helmikuu. Takaisin tullaan maaliskuun puolella ja sitten onkin Thaimaa aiheisia kuvia sen verran, että saadaan lomakuumetta myös lukijoille :) (ellei satu käymää ikävästi ja kortit /kamerat varastetaan,koska sitä ei koskaa tiedä).

Kävin sunnuntaina 12.2 kuvailemassa Kempeleessä kun kaverilla ja hänen sählyjoukkueella oli (harjoitus?)peli.
Hieman myöhästyin paikalta, mutta kerkesin ottaa ihan hyviä otoksia näin ensikertalaiseksi. Erittäin nopeatempoista hommaa, kun tottunut kuvailemaan pääasiassa maisemia ja muita. Ajattelin aluksi ottaa kuvat 50mm  1.8D, koska valovoima olisi riittänyt huomattavasti paremmin, mutta itse käytännössä sitten huomasinkin, että ei se kiinteä ole välttämättä se paras vaihtoehto.

Zoomi kävi kuvatessa lähes kuumana, 18mm - 105mm asti, joten homma hoituin ehdottomasti parhaiten kittilinssillä. Vaikka se onkin aika pimeä linssi ja hallissa kutakuinkin hyvä valo, tarvitsin sen vähintään  s. 1/250. Mutta varmuuden vuoksi kuvailin vähän nopeammalla suljinajalla (1/320-1/500), miten nyt kamera sattui arpomaan. Asetukset kamerassa: A-moodi(aukko säädetään käsin, suljinaika automaattinen), Auto ISO 6400 asti, eli pisin suljinaika kuvauksissa taisi olla se 1/250 - toimi yllättävän kätevästi kun ei tarvinnut vaihdella ISO -arvoa ja paremmassa valossa tai laajemmalla päällä ISO arvo pieneni sopivasti, mutta suljinaika pysyi ainakin sen 1/250, jotta ei tule liikaa liikettä.

Kameraa pakko vielä kehua, että D70 ei olisi pystynyt tekemään siinä tilanteessa oikein mitään, koska maksimi ISO 1600 on käyttökelvotonta, eikä AF olisi varmaa pysynyt edes mukana ja kuvailut olisi pitänyt hoitaa valovoimaisimmalla objektiivilla eli 50mm 1.8D, jolla tarkennusnopeus ei oo nopeimmasta päästä(ruuvitarkenteinen). D7000 taas pystyi huoletta käyttämään sitä ISO 6400 ja AF-C toimi nopeasti mukana vaikka linssi ei ole AF-S tarkenteinen. Säädin tarkennusasetuksen AF-C sekä olikohan 9 tarkennuspistettä keskellä seuraamassa liikettä. Tarkennuspisteiden määrän säädin asetuksista 39 -> 11 sen takia, että tarkennus toimisi nopeammin - silloin kameran ei tarvitse käsitellä niin montaa algoritmia.

Kohinanvähennyksen ja terävyyden säädin jälkikäteen lightroomissa. Myös valkobalanssi sun muut jälkikäteen, koska kuvasin raakatiedostoja eli .RAW. Kuvien ISO liikkuu jossain 1600-6400 välillä, joten kohinaa on jonkun verran, mutta ei häiritsevästi. Aukko oli tietenkin niin auki ku mahdollista (f/3.5-5.6 välillä).
















Mutta kohta puoliin kohti lentokenttää ja pois täältä lumimyrskystä, morjens!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti