13.9.2011

Kohinaa, terävyyttä & Nikon D7000?

Ajankuluksi päätin tehdä pienen testin, jossa ilmenee D7000 ja kahden eri linssin terävyyksiä sekä hieman kohinavertailua. Aika schaibaa tämä kyllä on, mutta ainakin vaihtelua viikottaisille kuvapostauksille. Osan kuvista oon kääntänyt mustavalkoiseksi ja kohinatestit omissa väreissään. Kameran säädin 45 asteen kulmaan pöytää vasten, johon asettelin jonkin kirjan, josta saa terävyyttä kaivettua esiin. Tosin kohinan suhteen olisi voinut miettiä jotain muuta kuvattavaa. Kuvasin ensimmäiset kuvat Nikon 18-105mm VR AF-S:llä testaten kohinaa sekä telepäätä terävyyden suhteen. 50mm 1.8D on pari kuvaa aukkojen eroista. Valona toimi 18mm kuvissa näkyvissä oleva lukuvalaisin, joka oli vähän turhan himmeä.

Kuviin tehty jälkikäteen sama terävöitys, koon pienennys ja hieman valotusta säädetty(paitsi ISO-kuvissa). Muuten kuvat .nef raakatiedostoina ilman kuvanpakkausta adobeRGB. Myös täällä, joten voi olla hieman hailakoita.

ISO100

ISO6400

ISO25600
 Testeistä päätellen ääritilanteissa taidan käyttää maks. ISO6400, joka on kutakuinkin paperikuvissa vielä menee. Näissä kuvissa ei ole käytetty kohinan vähennystä, joten mm. Photoshopissa sais vielä omaan makuuni ihan hyviä kuvia, mutta tietysti mielellään paljon pienemmällä ISO-arvolla :-) Kun taas ISO25600 menee jo siihen ääripäähän, että en luultavasti koskaan tule käyttämään tätä H2.0 mahdollisuutta julkaistavissa kuvissa. Paitsi jos kyseessä 'once in a lifetime' kuva sellaisissa olosuhteissa, että ei kertakaikkiaan muutakaan voi :D...Mutta, mikseipä tämä jonkun mielestä ole ihan hyvä ratkaisu? Entinen kamera lopetti jo ISO1600 herkkyysarvoon, jolloin laatu oli aika mitäänsanomaton ja vähänkään hämärimmissä kuvaustilanteissa ei ilman jalustaa pärjännyt.


50mm f/1.8

50mm f/8.0
 Matkasta hukkui f/2.0 kuva, mutta sentään pari vertailua sain aukkojen välillä.Tarkennus on säädetty manuaalisesti suurinpiirtein keskelle tekstiä.

105mm f/5.6

105mm f/8

105mm f/11
Suurimmalla aukolla kuvatessa huomaa pientä kontrastivaihtelua, mutta hieman himmennettynä f/8 aukolle terävyys ja kontratit on jo ihan katseltavaa. Verrattuna edellisiin zoomeihin mm. Tamron 18-300mm kontrastit ja terävyys oli ihan eri luokkaa, mutta kyseessä tosiaan onkin eri hintaluokan putket.

Ensikertaan saatan julkaista vanhempia kuvia, jotka olivat DVD -levyillä tallessa. Luokittelin ja etsin kuvista 2006 lähtien parhaat otokseni, joten nyt olisi aika käsitellä photoshopissa uudelleen, jos tuo kuvankäsittelytaito olisi vuosien saatossa kehittynyt ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti