22.4.2013

Caribbean Fever -tapahtuma

Hei! Noniin hieman tossa kesti, että sain laitettua kuvat kyseisestä tapahtumasta. Heti alkuun mainitsenkin, että olihan mukavaa olla kuvailemassa yökerhossa! Tapahtuma on siis joka keskiviikko Oulun Apollossa ja pointtinahan on tutustua uusiin/erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Bileet eivät siis ole mitkään ryyppäjäiset vaan ihan sosialisoitumista, hauskanpitoa ja mahtavaa meininkiä. Paikalla olikin paljon opiskelijoita sekä vaihto-opiskelijoita, joista suurinosa näytti olevankin ihan vakiokävijöitä keskiviikkoisin. Vaikka Oulussa on suhkot pienet piirit loppupeleissä - en minä siitä huolimatta nähnyt kovinkaan montaa tuttua, mutta illan aikana olinkin jutellut ja tutustunut siinä kuvailessa muihin ihmisiin. Loppuillasta yllätys yllätys ihmiset olivatkin paljon avoimempia valokuville ja saattoivat tulla jututtamaan tai nykimään hihasta, että tulisin ottamaan heidän porukastaan kuvia.




Alkuun oli siis preeffausta, että millaisia kuvia otetaan ja miten ihmisiä lähestytään. Lyhyesti ja ytimekkäästi: Iloinen & positiivinen -asenne ja uskaltaa ottaa ihmisiin kontaktia. Myös iso kamera tietysti edellytyksenä, jo senkin takia, että paikalla olevat ihmiset tunnistavat, ketkä ovat niitä valokuvaajia.
Olisin myöhemminkin voinut tulla paikalle, mutta täytyi vähän tutustua toiminnan vetäjään ja muutenkin hommaan. Porukka saapuu yökerhoon tuttuun aikaan eli siinä 12-01 aikoihin yöllä ja aikaisemmin ei oikeastaan kannata mitään kovin vakavia kuvia ottaa. Nimittäin hyvä mainonta kuvissa on plussaa ja parempi sellainen kuva, jossa kuvattavan ihmisen takana on paljon porukkaa kuin taas sellainen, jossa näyttää baarin olevan tyhjä ja menot kuivat.

Kuitenkin odottelun jälkee porukkaa tuli paljon paikalle ja kuvailut alkoi. Meitä siis oli minun lisäksi kaksi(2) muuta valokuvaajaa sekä videokuvaaja, joka kuvaa meininkiä ja ottaa haastatteluja yms. Kuvaajia oli tarpeeksi, joten eiköhän sieltä n. 75kpl hyviä kuvia ikuistettu kolmee miehee :-D Vissii iha varatoimenpide, koska aikaisemmin on ollut jokin vakkarikuvaaja.




Kaikista parastahan oli se, että kukaan meistä kolmesta kuvaajasta ei ollut aikaisemmin yökerhossa kuvaillut ja se olikin jokaiselle ihan uutta. Kaikilla oli sanotaanko vähä erit intressit valokuvaamisen suhteen. Minä nyt kuvailen mitä tahansa ja erotuin joukoista Nikonillani. Pojat kuvaili Canonin vehkeillä.

Haastetta?

Sitä löytyi. Ehkä haastavinta mitä olen toistaiseksi tehnyt! Yökerhossa on todella pimeää, valot vaihtelee jatkuvasti, tarkennus tökkii, ihmiset liikkuu nopeasti ja salamaa ei viiti ampua suoraan kohti ja katto oli paikoitellen huono. Eli jossaikin pystyi ampumaan katon kautta salaman ja joissakin ei toivoakaan. Onneksi oli peilaava katto tanssilattialla, sivuilla oli taas mattamustaksi maalattu katto, joka ei ollut tasanen - ei siis toivoakaan.

Pojat kuvasivat Canonilla niin, että salama oli irroitettu kamerasta ja ampuivat etänä käyttäen TTL-automatiikkaa. Hyviä kuvia saivat ja näin olisin varmasti itsekkin tehnyt, mutta tulikin ikävä ongelma:
Canon käyttää pop-up salamaa tarkennusvalona(välähtää nopeasti tarkentaessa) kun taas Nikonissani on erikseen tarkennusapuvalo kamerassa. Käytin Sigman 24-70mm, joka on niin paksu, että se peittää puoliksi tarkennusapuvalon ja tämän takia siitä ei enään ollutkaan mitään hyötyä. Joten pisteet tästä hommasta menee Canonille.

Käytin sitten SB-600 salamaa kiinni kamerassa, jolloin tarkennusapuvalo tulee suoraan ulkoisesta salamasta(punainen ristikko, joka toimii todella hyvin). Näin ollen tarkennus osui kohalleen, eikä alkanut sahaamaan pimeässä. Jouduin enemmän sitten miettiin valaistusta ja joissakin kuvissa tulikin ongelmaksi kun en saanut heijastettua oikein, tai jos oli tarkoitus valaista kasvot niin täytyi ottaa suoralla salamalla, eikä esimerkiksi niin, että olisi pitänyt salamaa käessä ja valottanut sillä hieman sivusta, jolloin olisi saanut paremman vaikutelman. Koska kuvaaminen oli erittäin hektistä ja tilanteesta riippuen joutui säätämään aktiivisesti kameran asetuksia päätin jättää salaman TTL -tilaan.




Yleensä kuvaan salamalla manuaaliasetuksella ja välttelen automaattista TTL-tilaa. Mutta nyt ensimmäistä kertaa tositoimissa se toimikin yllättävän hyvin ja valotti kuvat niinkuin pitikin. Taisi myös ymmärtää sen, että jos heijastetaan katon kautta niin vaaditaan lisää tehoa, koska kuvat olivat sitä mitä pitikin. Kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että salaman tehoja kannattaa hieman laskea, että salama toimisi vain ns. täytesalamana.

Omat asetukset salamaan:

-TTL -tila käytössä
-Salaman tehonkorjaus -1.5 tai -2.5 (täytesalama suoraan ammuttuna kasvoihin)
-Salaman tehonkorjaus +2 tai +3 (katon kautta heijastettuna tai vaikeasti heijastavista pinnoista)

Omat asetukset kamerassa:

-M-tila(kaikki täysin manuaalisesti säädettävissä)
-ISO 400-1600 (ottaen huomioon salaman tehonkorjaukset ja halutut kuvat)
-suljinaika kuviin, jossa liikettä: 1/4-1/10 sek
-suljinaika ryhmäkuviin,jossa ei tarvitse liikettä: 1/45-1/90
-aukko tottakai suurimmillaan(pienin F-luku)





Sellaisilla asetuksilla mentiin ja tilanteesta riippuen joutui säätämään mahdollisimman nopeasti ISO-arvoa sekä suljinaikaa. ISO-arvoa säätämällä saatiin salamaa laajemmalle alueen valottamiseen ja suljinaikaa valojen sekä liikkeen saamiseksi kuvaan(myös vähän efektikikkailua).

Miten varautua?
No kameran lisäksi jo mainitti Sigman 24-70mm F2.8, jossa zoomiksi valovoimaa, mutta pimeässä yökerhossa jopa f2.8 valovoima on liian pimeä. Laukussa oli varalta 50mm 1.8, mutta sille ei tullut käyttöä ja tilanteet vaihteli niin paljon, että linssistä olisi ollut enemmän haittaa. Jotta saataisiin myös vähän laajaa kuvakulmaa aikaiseksi niin Samyang 8mm fisu löytyi myös ja sillä tulikin otettua pakolliset fisukuvat tapahtumasta. Sopi erittäin hyvin tilanteisiin ja olisi varmaan enemmänkin voinut ottaa kuvia.

Pattereita! Salama välähtelee sen verran, että saa varautua vara-paristoihin. Tosin Eneloopin patterit kestivät koko illan eikä hiipunut kertaakaan. Mulla tosiaan oli 2x4kpl pattereita varalta mukana - kaikkeen pitää varautua.

Sitten monopodi löytyi repun sivusta, mutta eipä tuolla oikeastaan tehnyt mitään. Helpompi liikutella kameraa hihnan varassa ja monopodista olisi vaan ollut haittaa. Joskus voi olla käyttö varsinkin, jos ilman salamaa meinaa ottaa kuvia.




Yhteenveto
Suosittelen valokuvauksesta kiinnostuneille ihmisille, jotka tykkäävät bilettää. Siinä sivussa on myös aikaa vähän bilettää ja olla mukana tanssilattialla eli eläytyä tanssijoiden kanssa meininkiin. Porukka ei pistänyt pahakseen kuvailuja ja oli enemmänkin otettuja kun kysyttiin lupaa valokuvaamiseen. Hyviin tapoihin kuuluu kysyä lupa kuvaamiseen. Suurinosa oli mielissään, mutta löytyi myös niitäkin, jotka eivät halunneet kameran eteen.

Näitä keikkoja voi kyllä tehdä joskus toistekkin, mutta varautua tilanteeseen vähän erilailla ja suunnitella aikataulut niin, että ei ole ihan uupunut kuvauksien jälkeen.




Linkit valokuviin löytyy Dropbox osoitteestani:
Dropbox -kuvani

Järjestäjän sivut facebookissa, jossa on meidän kolmen kuvaajan yhteisalbumi:
Cisti Connexion - Facebook

17.4.2013

Jotain uutta luvassa lähiaikoina

Terve Terve! Tässä nyt vähä ennakoin ja kerron vähä tulevia tapahtumia mitä harrastelijakuvailija tuumii näin kevään alkaessa.

Caribbean Fever @Apollo,Oulu
Tossa sain siis nyt pienen kuvauskeikan yllättäen tuttavan kautta. Oulun Apollossa järjestetään keskiviikkoisin Caribbean Fever -tapahtuma ja sinne kyseltiin kuvajaa, joten kyllähän sitä sopivasti aikaa sinne liikenee. Tarkoitus siis tehä vähä ns. PR-hommaa, jotta saisi jotain näkyvyyttä kenties ja musiikki myös iskee, joten eiköhän siellä ihan mukava ilta tule olemaan ja pääsen samalla harjoitteleen ensimmäistä kertaa yökerhossa kuvaamista salaman kanssa.
Aikaisempaa kokemusta siis ei hommasta ole, mutta verrattavissa aikaisempiin kuviin mitä joku muu kuvaaja oli ottanut niin oma laatuni ja tasoni pystyy luultavasti ainakin samaan lopputulokseen. En nyt mene toistaiseksi kehuskelee, mutta katotaan tapahtuman jälkeen millaista materiaalia sieltä olen saanut aikaiseksi. Toivonmukaan saan luvan julkaista jokusen kuvan myös täällä blogin puolella, joka olisi siis yhtenä ehtona siihen, että lähden kuvaamaan. Jos nyt joku oululainen sattuu lukemaan tätä niin ei muutakuin morjenstaa keskiviikkona(huomenna) mua Apollon suuntaan! :-)

Henkilökunnan kuvausta
Tämä taas tuli yllättäen ja juteltua pomoni kanssa. Tarkoitus on ottaa koko työporukasta yksittäiskuvat seinälle kehyksiin tittelien kera. Tämäkin ihan mukava henkilökuvauskeikka. Kuvaukseen ajattelin käyttää läpiammuttavaa sateenvarjoa käsisalaman kanssa ja toiseksi hiusvalo(käsisalama), jonnekkin mihin saisin sen asennettua. Tätä nyt vasta opettelin kotioloissa ja saakin kysyä itseltäni, että miksen aikaisemmin hiusvaloa ole lisänny, koska se tuo syvyyttä ja kontrastia kuvaan hieman lisää, eikä jää niin latteaksi kuin pelkästään varjonläpi ammuttuna.
Tämä toteutuu varmaa parin kuukauden sisällä ja ideana siis taustana käyttää ihan värillistä seinää, joka edustaa työpaikan värejä. Itsestäki pitäisi vielä ottaa kuva - kai se menee nii, että selkä seinää vasten ja kaukolaukaisin NAPS!

VAT-tutkinto?
Noh kerrotaan vielä tästäkin. Tässä vielä harkinnan alaisena, että laitanko portfoliota ja hakemusta menemään. Olisihan se hienoa saada ihan ihka oikea VAT-tutkinto eli mustaavalkoisella, että on ammattikuvaaja. Ensiksi tietysti kävisin VAM-tutkinnon, joka sopii harrastelijalle ja sellaiselle, jolle perusasiat ovat jo selvät. Se kestäisi sen vuoden ja sopii työn ohessa suoritettavaksi, joka sopisi minulle oikein hyvin. Sen jälkeen sitten vakavempaa tutkintoa suorittamaan ja mahdollisuutena on suorittaa 4 eri näyttöä tai osan niistä. Tarkemmin löydät googlettamalla. Näin muistaakseni taitaa olla, en ole vielä syvällisemmin perehtynyt asiaan, mutta tutkitaan rauhassa.
Kurssien hinnat eivät onneksi päätä huimaa ja suurinosa kuvaajista tätä ei tosiaan ole käynyt eli on pärjännyt ihan omalla kuvauskokemuksella. Minullakin sitä löytyy se 10 vuotta ja olen ihan tyytyväinen nykyiseen tasoon, mutta se ei valitettavasti riitä ja haluankin oppia lisää eri aiheista ja tavoista, joita ei välttämättä kirjasta löydy ja onhan se mukava ammattilaisen opastuksella kouluttautua.
Olen aikaisemmin ollut tällaisia tutkintoja vastaan, mutta kyllä nyt kelkka sen verran kääntynyt, että vakavissaan harkitsen tätä, jos vaan mahdollisuus on. On nimittäin jäänyt vähän tämä valokuvaus taka-alalle, jos tarkoitus kehittyä valokuvaajaksi jossain vaiheessa ja tehdä työtä niin, että siitä saisi jonkinlaista palkkiota. Ja kyllähän se asiakkaille tai mahdollisesti työnantajalle on hyvä, jos on näyttää mustaavalkoisella, että on tutkinto suoritettu.

50mm - F1.8 -1/30sek -  ISO3200

Tämmöisiä pohdintoja / keikkoja tällä kertaa ja kuva sopiikin hyvin tähän tekstiin. Pitäähän se aina jokin kuva lisätä tekstiä tukemaan, jotta ei ihan kuivaksi jäisi!

7.4.2013

Tuulta ja jäätä

Kävimme kelkkailemassa merellä tossa ennen Espanjan matkaa. En kerennyt postailla näitä aikaisemmin ja nyt kun ollut hieman hiljaisempaa kameran kanssa niin ajattelin, että olisi hyvä hetki julkaista nämäkin kuvat tänne ennenkuin kesä on Suomen yllä :-)




Toivottavasti kuvat toimivat katsojan silmiin niinkuin olisi tarkoitus (vaikka omaksi iloksi näitä yleensä kuvailen).

Tosiaan joskus aikoja sitten blogissa kyselin, että millaista haluatte minun postailevan tänne ja epäselväksi ei oikeastaan jäänyt. Eli miten käsittelen kuvat ja hieman tutoriaaleja myös. Editoinnin ja valokuvaamisen osalta en ole ehkä paras henkilö kertomaan miten kuvat kannattaa käsitellä ja mitkä ovat niitä tärkeitä nyrkkisääntöjä. En ole kauheasti lueskellut kirjoja, käynyt kursseilla tai lukenut netistä oppaita miten kuvat käsitellään ja kaikki olen siis opetellut vain ohjelmia käyttämällä ja sen perusteella kartuttanut taitoa sekä editoinnin, että itse valokuvaamisen osalta.

Tässä hieman kuvan kulkua(huomio punaisella merkityt):

Ylempänä ympyröity kertoo kuvan histogrammin ja kuvista riippuen tietenkin yleensä suosin oikeaa laitaa, koska siellä on highlights eli kovat valot(millä lie termillä kutsutaan). Vasenlaita on taas tumma puoli ja sekin on hyvä olla kunnossa, jos laajaa dynamiikkaa kuvaan kaipaa. Tässä on tummaanpäähän jäänyt jonkinverran säätövaraa, jonka saa alemmilla säätimillä kutakuinkin laaja-alaiseksi, että histogrammin info yltää tummasta päästä vaaleaan. Hyvä ottaa myös huomioon. Eri kuvissa histogrammi kertoo erilailla kuvaa, joten tätä on hyvä opetella tulkitsemaan. Maisemakuvissa tämä saa olla suhkot laaja, jossa on paljon informaatiota.

Kun kuva on muuten kaikinpuolin kohdillaan ja perussäädöt tehty siirrytään seuraavaksi Photoshopin puolelle. Tämä onnistuu painamalla kuvassa oikeaa hiirenpainiketta ja valitsemalla edit in... -kohteeseen, josta valitaan Photoshop. Ohjelma tunnistaa automaattisesti sinne Adoben ohjelmistot, joten kun olet siirtynyt LR:stä photoshoppiin myös tallentaminen siellä onnistuu vaivatta niin, että kuva palautuu takaisin LR:ään, josta sen voi sitten exportata julkaisemista varten.


 Photoshopin puolella aloitetaan ensiksi tässä tapauksessa tyypillisellä kennon roskien poistolla, joka löytyy vasemmalta puolelta. Sitten vaan kohteisiin varovaisesti sutimaan ja tulos pitäisi olla aika hyvä, jos tekee tarkkaa jälkeä. Oikealla puolella on ympyröity tarvittavat perustyökalut mitä yleensä käytän -  alleviivattuna tarkemmin. Curves -säädin sekä Levels -säädin. Näitä säätämällä varovaisesti saadaan kuvaan tarkka lopputulos.


Tässä on sitten kuvaa Levels -säätimestä, eli kolme värikanavaa. Punainen,vihreä ja sininen. Aloitan yleensä punaisesta säätämään väri kerrallaan ja sitten kun on sininen saatu säädettyä käyn tarpeen tullen vielä muita läpi, jos lopputulos ei miellytä. Näillä saa kyllä helposti kuvan pilalle, joten kannattaa maltillisesti säätää.

Curves -säädin on myös tarkka ja kannettavan kosketuspaneelia ei kannata tähän hommaan käyttää, koska normaalilla hiirelläkin saa olla tarkkana, että saa säädöt kohdilleen. Yleensä homma hoituu tekemällä poikittaiseen viivaan kolme pistettä, joita sitten liikuteltaessa yläviistoon tai alaviistoon saadaan, varjot,keski ja korkea valo haluamalleen tasolle. Näiden jälkeen sitten siirrytään värikanaviin, jotka myös käydään yksitellen läpi.

Huomaa myös, että oikealla merkityt säädöt tulevat layerin tyyliin näkyville, jolloin voit helpommin hallita näitä ja muuttaa vielä jälkikäteen. Sama onnistuu ylhäältä image -välilehdestä, mutta et voi hallita säätämisen jälkeen uudelleen.

 Kun säädöt on kohdallaan niin sitten siirrytään kuvan terävöittämiseen, joka löytyy kuvan osoittaman välilehden takaa. Huom! Jos käytät Photoshoppia apuna niin suosittelen jättämään Lightroomissa terävöityksen nollaan(0). Kahteen kertaan terävöitetty kuva eri tekniikalla ei ole hyvä idea.


Tässä vielä itse terävöittämisestä. Näitäkään ei kannata vetää överiksi, koska se saattaa mennä tällöin liian teräväksi ja toisaalta taas huonompaan suuntaan, joten terävöittäminen myös maltilla.


Lopuksi tallennetaan kuva ihan normaalisti save -painikkeella, jolloin kuva siirtyy takaisin Lightroom kansioon ja voit vielä jatkaa sielä työskentelyä, mutta yleensä exporttaan kuvan sen jälkeen jpg -muotoon.