27.11.2012

Snus Snus

Treenailin tuotekuvausta pitkästä aikaa, jotta saisin vähä tuntumaa taas tohon valokuvaamiseen ja valon käyttöön salamoiden avulla. Illasta kun pääsen töistä niin pihalle katsoessa ei kyllä tuu mitään inspiraatiota lähtä kuvailemaan. Pimeää ja taivaalla paljon valosaastetta, joten odotellaan pikkupakkasia tai lunta, jolloin kameran kanssa voisi pihalle asti mennä ja toivonmukaan olisi selkeä taivas, jotta sais vaikka tähtiä kuvailtua.

Jos ei vielä pihalle mennä niin mikä ettei sitä voisi sisällä harjoitella. Taiteellista/teko taiteellista silmää en näissä kuvissa näe, enkä sitä kyllä ole hakenutkaan. Tarkoitus on oppia käyttämään valoa niin, että mahdollisesti saisi jotain uutta aikaan.

Olen aika paljon käyttänyt sateenvarjoa salaman edessä, joka tuo kutakuinkin saman pehmeän valaistuksen kuvaan. Sen käyttötarkoitus on kyllä jo sen verran selkärangassa, että vaihdoinkin tyyliä ja jätin kaikki ylimääräiset salamavälineet pois.

Mitään järkevää objektia en löytänyt, joten tyydyin epäterveelliseen vaihtoehtoon, joka tosin ulkomuodoltaan sopii mukavasti harjoitteluun. Taustana käytin perinteiseen tapaan normaalia vihreää kartonkia. Kartonki toimii hyvin, mutta en pidä sen tekstuurista, joka helposti näkyy kuvassa, jos kartonki osa on tarkennusalueella.

Vihreä kartonki siitä syystä, että sai violettiin nuuskapurkkiin mukavan kontrasti/väri vaihtelun. Vaikka koneella käsitellessä ja viime tingassa säädin saturaation alas ja kuvista tuli enemmän värittömiä.

Mustavalkoinen käännös. Vaikka kartonki on aika karheaa niin heijastusta sain sopivasti aikaiseksi.


Kameran asetukset & kuvan synty

Laitetaan tämäkin nyt tähän sen takia, että mitä itsekkin blogeja luen niin monesti kiinnostaa tietää miten kuva on otettu ja millaisilla asetuksilla, montako salamaa käytössä jne.

En tarkemmin ala katsoon asetuksia, mutta kamerassa pidän aika vakiona 1/250 suljinaikaa ja aukko F/8-16. Aukko sen takia noin pieni, koska polttoväli oli 70mm ja kohde lähellä - Näin ollen syväterävyys pienenee ja tarvitaan pienempää aukkoa "laajentamaan" syväterävyyttä. Tällä myös saa säädeltyä valoa salamoista ilman, että tarvisi säätää erikseen salamoista.

ISO 100, tietysti. Parhaimman dynamiikan ja mahd. pienen kohinan takia. Myös enemmän säätövaraa jälkikäteen. Salamakuvauksessa yleensä ISO100-400. Riippuen mitä kuvaa...

Käytin kahta salamaa ja koska kohde oli pieni ja paljon valkoista niin puhkipalaminen tapahtuu herkästi. Tästä johtuen salamoiden tehot vaihteli 1/32-1/64 teholla. (Yleensä henkilökuvissa / satikan läpi ammuttaessa teho 1/1-1/8), joten pienellä teholla mentiin.

Salamat oli suunnattuna kummaltakin sivulta purkin tasolta tai joissakin kuvissa toinen salama suoraan ylhäältä ja toinen sivusta. Toinen kuva tosin on otettu niin, että salamat välähtävät "vastakkain" ja salamoiden välissä purkki, toimi erittäin hyvin.

Salamat laukaisin pop-up salamalla, koska en jaksanut pattereita laittaa radiolähettimiin. Myös saattaa jossain kuvassa olla otettu kuva niin, että pop-up salaman valo tulee jonkin verran kuvaan, antaen täytevaloa, jotta ei tulisi niin kovia varjoja / tummia kohtia.

Lightroom + Photoshop

Roskien poistoa ja taustan tasoittelua. Levelssien säätämistä kohilleen ja värien "rassaaminen" mieleiseen suuntaan. Tarkemmin en ala tästä tarinaa iskemään, koska nämäkin taidot parhaiten oppii itse kokeilemalla ja käyttää niitä toimintoja ohjelmista, mitä tottunut käyttämään ja mille on tarve.

Lightroomissa siis säädän perusasiat kuvasta kuntoon: Värit,kontrasti,varjot/kirkkaat valot sekä joskus terävyyden(jonka voi tehdä kyllä tarkemmin photoshopissa). Kun perusasiat kuvasta on kunnossa siirrytään Photoshoppiin, jossa zoomaan kuvan 100% kokoon ja poistan roskat ja ylimääräiset kennon roskat, jotka näkyvät kuvassa.

Tämä roskien poisto onnistuu myös Lightroomissa, mutta Photoshopissa on tämä helpompi ja tarkempi tehdä.

Kun yllämainitut asiat on ok ja vielä viimeistelty niin siirrytään takaisin Lightroomiin ja säädetään tarvittaessa lisää. Sen jälkee exporttaus ja julkaisu tänne. That´s It!

Mainita vielä tosta halosta, että ei ole ylikäsitelty vaan oikeasta kulmasta tuleva valo hohtaa kartongille.

24.11.2012

Haze Days(musiikkia)

Jotta hommaan ei kyllästyisi ja olisi aina sitä samaa niin tällä kertaa sitten mentiin Haze Days:in kanssa musiikin parissa ja kukas kuvaamassa muukuin minä!

Kaveri soitti, että miten olis bändireeneistä pientä videomatskua niin eiköhän auto käyntii ja kyläileen. Mikrofonikin unohtui kämpille siinä kiireessä, mutta jalusta sattui kuitenkin mukaan. Paikalla kuitenkin oli mukavan lepponen fiilis ja rento tunnelma vaikka tosin kamera saattoi vähän häiritä alkumeininkejä(siihen kyllä totuttiin nopeesti).

Mitään musiikkivideota ei ollut tarkoitus tehdä kuhan vain huvin vuoksi, josta jää hyvät muistot pidemmäksi ajaksi. Jos nyt kuitenkin siirrytään vähän teknisemmälle puolelle ja siihen millaista on kuvata tämmöinen video niin kerronpas siitä hieman juttua...

Miten kuvaaminen?
Videokuvaaminen tuo omat haasteensa jopa oikealle kameralle sekä myös järjestelmäkameran videoimiseen. Koska tarkoitus oli kuvata hämärässä tunnelman saamiseksi niin täytyi kamerasta säätää herkkyyttä ihan reilusti suuremmaksi, jotta ei ihan mustaa ruutua tule, joten tässä tapauksessa herkkyysarvo pyöri jossain ISO 3200-6400 välimaastossa.

Kun tuo mun kuvanvakaajallinen objektiivi alkaa vetämään viimeisiä eli ei ole enään skarppi toiselta puolelta niin jätin sen suoraan kotia pölyttymään - Tämä siis tarkentaa vain vaakatasossa toiselta puolen tarkasti ja toinenpuoli on omituisen utuinen. Päätin sitten valita linsseiksi: 

35-70mm 3.3-4.5  -objektiivin(Oli liian pimeä sisällä kuvaamiseen, eikä zoomista ollut pienessä tilassa apua).

50mm 1.8D erittäin hyvä videokuvaamiseen, jolla saa laadukasta elokuvamaista efektiä aikaiseksi ja valovoiman ansioista pärjäs parhaiten pimeissä olosuhteissa. Ainoastaan vähän liian ahdas tässä tapauksessa.

8mm Fisheye tämä on varma valinta videokuvaamisessa vaikka kaikki eivät linssivääristymästä pidä. Sillä kuitenkin saa hyvän efektin kuvaamiseen ja pieni tärinä/liikkuminen videoinnin aikana ei näy kuvassa niin selvästi. Myös pienessä sisätilassa toimi aivan loistavasti.

Myös videojalusta löytyi matkasta ihan videopäälläkin kaiken lisäksi. Tämän tosin olen ottanut vanhemmilta, joka oli vanhan videokameran mukana. Heiveröinen ja vanha, mutta toimiva. (Tämä myös toimii jalustana valokuvaamisessakin).

Jalustalla sai aikaan sulavat kääntelyt poikittais/pystyttäis -suunnassa niinkuin pitääkin, mutta kolmijalan kanssa oli mahdoton liikkua niin senkin käyttö jäi vähäiselle. Leikkauksia videoihin ei pystynyt tekemään, koska biisit piti kuvata alusta loppuun samaan settiin, eikä tarkoitus ollut lisätä ääntä erikseen.

Suurin haaste

Tämä "yhtäsoittoa" kuvaaminen toi oikeastaan suurimmat haasteet juuri sen takia kun ei voinut pätkäistä siirtymävaiheissa REC:iä pois. Piti yrittää liikkua sulavasti, jotta kamera ei pääse kovin tärähtämään. Samalla tietenkin seuraamalla liveview kuvaa, että on jokin kohde eikä tyyliin kattoa tai sohvan reunusta kuvaamalla.

Fisheye:n kanssa tämä onnistui helpommin, mutta en viitsinyt koko treenejä sillä kuvata ja halusin jotakin vähän taiteellisempaa suuntaa videolla niin lisäsin haastetta itselleni kuvaamalla 50mm 1.8D objektiivilla. Näin sain aikaan yksityiskohtaisempaa kuvaa musiikista ja suuren aukon ansiosta sumentaminen tiettyyn kohtaa onnistui vaivattomasti. Tietenkin tarkentaminen vaikeutui entisestään.

Myös tarkennus tällä kyseisellä objektiivilla ei ollut mikään helpoin juttu. Valokuvaamisessa homma nyt vielä menettelee, mutta pienessä tilassa, jossa saa varoa artisteja, huonekaluja ja sitä että kuvassa näkyy jotain haluttua koko kappaleen ajan niin siihen lisättäen vielä manuaalisesti tarkentaminen... Ei oo helppoa ei.

Asia erikseen ammattilaisilla. Heillä oletettavasti löytyy kamerasta paremmat tarkennussäädöt/vivut tai mahdollisesti vielä tarkentaja on erikseen(voi olla mutupuhetta). Sekin, että pienessä objektiivissa on vielä niin olematon ja aika surkea tarkennusrengas niin voitte vaan kuvitella. Välillä saattoi sormikin pahimmoileen sattua linssin eteen, jos ei toista kättä pidä jatkuvasti tarkennusrenkaassa kiinni.

Lopputulos

Eipä sitä ole ainakaan näin alussa täysin tyytyväinen kun odottaa iteltä kunnon leffamateriaalia, jota tottunut televisiosta tai internetistä katsomaan(nämähän on tietenkin leikattu monta kertaa +kuvattu). Mutta ainakin pojat tykkäsivät kovin videoista ja kehuivat äänenlaatua! Ja se millä äänen tallennin on ihan Nikonin oma kameran sisäinen mikrofoni! Itsekkin yllätyin kuinka hyvän äänen tämä pieni mikrofoni tallensi vaikka en sattunut ottamaan ulkoista mikkiä mukaan, joka EHKÄ olisi voinut hieman parantaa ääntä entisestään.

Musiikki oli loistavaa LIVENÄ ja toivonmukaan porukalle tarttuu vielä tämän videon ohelta tunnelma millainen oli meininki treeneissä, jotka omaan korvaan oli kaukana treeneistä - nimittäin pojat soitti sen verran hyvin! Kiitosta porukalle


Tekstiä taas todella paljon minulta ilman tarkistamatta, joten jos jätitte lukematta niin ymmärrän hyvin. Tässä kuitenkin teille lopputulos katseltavaksi. Musiikki siis poikkeaa edellisistä kuvauksista paljon, suosittelen kuuntelemaan.


Haze Days - Dead or Alive(HD). Editointi ja julkaisu Jani.K

Kriitikoille tiedoksi! Amatöörivideota siis eli ei mennä vielä kovin vakavasti ;-)


21.11.2012

Hevimestassa

Niinkuin aikaisemmin mainitsin niin videokuvausta olen jonkin verran aloitellut ja ihan siitäkin syystä, että valokuvauksen suhteen pihalla on niin vähän valoisaa aikaa ja yleensä sen ajan on muuta tekemistä. Myös ilmat ei suosi näin loppu syksystä ollenkaan - vettä sataa ja harmaan tylsä keli, joka ei ole kovin otollinen still-kuvaamiseen. Tai no hyviä kuviahan saa aina, mutta kelien suhteen saa pinnistellä niiden hyvien otosten suhteen.

Lukijoita on tullut jostain kumman syystä lisää tänne, vaikka päivitystahti on tipahtanut erittäin vähäiseksi, joten laitetaan nyt jotakin ees esille.
Videokuvaushommissa siis olin ja valokuvaaminen itsessään jäi vähäiselle, kun olin säätänyt kameran asetukset videokuvaamiseen sopivaksi ja taisi olla koko illan liveview -tila käytössä, jota en muutenkaan still-kuvaamisessa yleensä käytä muutakuin tarkentamiseen.
Keikalta irtosi ainoastaan kaksi(2) kappaletta kuvia, jotka oli vähän hätäisesti otettu, mutta sisältö on tärkeä ja näytettyäni tuttavalle kuvan niin näytti menevän kuumille kiville siitä huolimatta, että teknisesti se ei omaan silmään natsannut.


Sormikin sattui tulemaan kuvaan, eikä kyllä mitään hajua minkä takia. Luultavasti säädin samaan aikaan jotain muuta kamerasta kun otin tämän. Joten huolellisesti tätä ei ole otettu. Siitä huolimatta tämä magic-sormi jää vähemmälle huomiolle tunnelmallisen levyesittelyn myötä!

Oma PR-toiminta on jo jonkin verran tuonut tulosta ja ks. levynkannen sisällöstä löytyneekin oma nimi, joka on aina eteenpäin tätä toimintaan. Olkoot sitten videokuvaamista tai still-kuvaamista.

Tunnustan, että tällaista musiikkia vähemmän on tullut kuunneltua eikä kuulu sinne mun soitetuimpien listoille, mutta useamman kerran ollut livenä kuuntelemassa ja levyä kämpillä kuunnellen olen tullut siihen tulokseen, että täähän onkin hyvä! Oma tiivistelmä: Raskasta musiikkia hyvällä asenteella, jonka sanoma toimii.

Jos sattuu lukijoista löytymään raskaamman musiikin ystäviä tai haluatte katsoa millaista olen kuvaillut niin suunta kohti Quake The Earth - We Own The Streets LIVE (Youtube).

Mainittakoon vielä, että editointia en ole itse tehnyt. Suurinosa videolla näkyvää matskua olen kuvannut, mutta myös pätkiä joita pojat itse kuvannut.

13.11.2012

Osaamisen laajentamista tiedossa

Olen nyt päässyt toistaiseksi hyviin hommiin videokuvauksen puolella ja ajan puitteissa en varmaan valokuvia tule saamaan aikaiseksi, joten malttia taasen :-)

Yhteistyötä olen jonkin verran tehnyt oululaisen hevi/rock -tyyppisen bändin kanssa ja live-keikan taas kerran kävin ikuistamassa Nikon D7000 videolle. Keikkoja tosin on mukava kuvailla ja näin, mutta katsotaan, jos musiikkivideo projekti käynnistyy niin aika menee varmaankin sen kanssa sitten. Kiinnostava projekti tosiaan, mutta katsotaan mihin asti taidot riittää. Kuvaamiani videoita on kyllä kehuttu, jotka livekeikalla otettu, mutta itse videon tekeminen voi olla haastavempaa sekä tarvittaessa, jos leikkaus ja editointi tulee mukaan niin isompaa hommaa on tiedossa. Se siis jää nähtäväksi kuvaanko pelkästään vai meneekö lähes alusta loppuun. Eipä siis hätäillä tämän suhteen.

Nyt olen koneen ääressä leikkaillut ja editoinut live-keikka videoita ja hieman kärryille hommasta oon päässyt vaikka toi valokuvaus mahtanee olla se parempi valttikortti. Editointi ohjelma vaatii harjoittelua, silmää ja tietenkin tärkeä seikka on tehokas tietokone, joka jaksaa pyörittää 1024p resoluution Full-HD kuvaa. Koneen puolesta homma on hanskassa, mutta muuten ne hanskat on osittain hukassa :-D

Ei tämä homma onneksi niin vakavaa ole(toistaiseksi), joten katotaan mitä tulevan pitää. Jos homma ei natsaa niin sitten takas metsää kuvailee!

Niin ja jos julkaisukelpoista materiaalia saan aikaiseksi ja luvat kuntoon niin mahdollisesti päivittelen projektia teidänkin ihailtavaksi. Joko sitten jonkilainen trailer tai muuta mukavaa. Eli kannattaa pysyä kuulolla!! Ja mistä sitä tietää vaikka nyt vapaammalla viikolla innostun valokuvaushommista.

Se on hyvä olla monta rautaa tulessa vai mitä?

6.11.2012

Pari salamaa käytössä

Uusia lukijoita putkahdellut taas tänne Valotuksen suuntaan! Hienoa ja tervetuloa - vaikka hiljaista nyt taas ollut. Jonkin verran olen kerennyt harjoitella strobistelua kahdella salamalla ja ihan hyvältähän tuo vaikuttaa ja eroa saatu mukavasti aikaiseksi verrattuna yhteen salamaan. Oikeastaan homma ei ole vaikeutunut toisen salaman myötä vaan pikemminkin helpottaa hyvän valaistuksen onnistumista.

Yleinen setuppi mitä olen käyttänyt on: Tehokkaampi salama(YongNuo) ammutaan varjon läpi ja sitten teholtaan heikompi(Nikon) ammutaan suoraan sivulta/takaa tai mistä nyt parhaaksi näkee. Läpi ammuttava salama tuo kuvaan tasaisen ja laajan valon esimerkiksi kasvoille ja kohti ammuttavalla salamalla taas saadaan aikaiseksi kontrastia, varjoja sekä yksityiskohtia.

Hiusvalona toimii myös hyvin tämä suoraan ammuttava. Salamasta säädetään teho sopivalle(helposti menee puhkipalamisen puolelle) ja olen yleensä zoomannut salaman ääriasentoon eli tässä tapauksessa 85mm, jotta valokeila saadaan paremmin haltuun eikä leviä liian suurelle alueelle. Myös etäisyys kohteeseen vaikuttaa asiaan.

Kirjoja siis olen vähemmän lukenut aiheesta ja ehkä parasta opetusta on tuonut käytännössä kokeileminen ja treenaaminen. Toistaiseksi hyviä kohteita on ollut treenaamisen suhteen pehmolelut sekä talosta löytyvät kissat, jos vain paikallaan pysyvät.

Näin aluksi säätäminen on vielä vähän hidasta, mutta kun homma alkaa onnistuu ja varmat paikat salamoille löytyy ja tehojen säätäminen menee aivolohkoon ulkomuistiin niin alkaa se hommakin nopeutumaan.

Ja vähempää kuvia en tyydy osittain siksi, kun en osannut sitä parasta kuvaa valita ja jokaiseen sain omanlaisensa rajauksen. Toivottavasti toimii ja taso on vielä kohillaan vaikka taukoa onkin ollut ;-)